Arla Foods en NIZO onderzoeken nieuw voedingsingrediënt

‹ Terug naar overzicht

Arla Foods en NIZO onderzoeken nieuw voedingsingrediënt

Geplaatst op:

Arla Foods Ingredients en NIZO gaan samen een klinische studie uitvoeren naar Lacprodan OPN-10, een van wei afgeleid nieuw voedingsingrediënt dat sterk is verrijkt met osteopontine. 

Arla Foods en NIZO onderzoeken nieuw voedingsingrediëntHet onderzoek moet duidelijk maken of het nieuwe ingrediënt van Arla Foods de respons van het immuunsysteem bij volwassenen kan verbeteren.
Osteopontine is een belangrijk bestanddeel van moedermelk en wordt ook in kleine hoeveelheden aangetroffen in rundermelk. In moedermelk wordt aangenomen dat osteopontine een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem tijdens de vroege kinderjaren. Van het eiwit is aangetoond dat het de immuunrespons op meerdere niveaus reguleert en Arla Foods Ingredients wil onderzoeken of het ook een positief effect kan hebben op het immuunsysteem van volwassenen. Lacprodan OPN-10 werd onlangs door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA goedgekeurd als nieuw voedselingrediënt. 

Samenwerking NIZO

NIZO en Arla Foods Ingredients gaan samenwerken aan een klinische studie om te bepalen of het ingrediënt ook een gunstige invloed heeft op het immuunsysteem van volwassenen. De onderzoeksopzet is ter goedkeuring voorgelegd aan de medisch-ethische commissie. De 14 weken durende studie zal naar verwachting begin 2023 beginnen. De resultaten zouden volgens NIZO in het derde kwartaal van 2023 beschikbaar zijn.

Uitbreiding Arla Foods Pronsfeld 

Arla Foods opende begin deze maand de uitbreiding van  de productielocatie in Pronsfeld in Duitsland. Hier is de grootste zuivelfabriek van het bedrijf gevestigd. Het is tevens de grootste productielocatie van de producent ter wereld en een van de grootste melkfabrieken in Europa. De melk is afkomstig van Arla-melkveehouders in Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen, Luxemburg en België.