Ben & Jerry’s wil broeikasgassen melkveehouderijen halveren

‹ Terug naar overzicht

Ben & Jerry’s wil broeikasgassen melkveehouderijen halveren

Geplaatst op:

Ben & Jerry’s gaat een pilot houden om het broeikasgas van melkveehouderijen te halveren. Het ijsmerk van Unilever wil de uitstoot van broeikasgassen op vijftien melkveehouderijen tegen eind 2024 terugdringen tot de helft van het sectorgemiddelde. 

Foto: Ben & Jerry’s, Yaron Bindels

Zodra dit project – Mootopia – zich heeft bewezen, worden de initiatieven uitgebreid naar boerderijen in de wereldwijde supplychain van zuivel van Ben & Jerry’s. 

Project Mootopia

Project Mootopia zal samen met melkveehouders regeneratieve landbouwpraktijken en nieuwe technologieën inzetten om een bijdrage te leveren aan de methaanuitstoot door een betere weidegang, een betere mestverwerking door inzet van kleinschalige vergisters en het gebruik van regeneratieve landbouwpraktijken bij de gewassen.

“De focus op een regeneratieve en meer circulaire melkveehouderij kan een doorbraak betekenen”, zegt Klaas Jan van Calker, global sustainable sourcing manager bij Unilever.

Ben en Jerry’s focust op melkveehouderij

Omdat de room en melk verantwoordelijk zijn voor meer dan 50 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen met betrekking tot Ben & Jerry’s-ijs, richt het bedrijf zich op melkveehouderijen om deze uitstoot te verkleinen. Project Mootopia zal samen met melkveehouders regeneratieve landbouwpraktijken en nieuwe technologieën toepassen om bij te dragen aan: 

– Methaanuitstoot – De methaanuitstoot wordt verminderd door middel van meer en betere weidegang, hoogwaardig ruwvoer en innovaties die helpen bij spijsvertering;
– Mest – Door middel van kleinschalige vergisters en technologieën die kunstmest kunnen vervangen wordt methaanuitstoot en fossiel energiegebruik verminderd;
– Voedergewassen – Het gebruik van regeneratieve landbouwpraktijken zal ertoe leiden dat er lokaal meer gras en andere voedergewassen worden geteeld, er een gezonde bodem in stand wordt gehouden, de koolstofvastlegging wordt vergroot, het gebruik van kunstmest verder wordt verlaagd, de biodiversiteit wordt bevorderd en het percentage voedergewassen van eigen bodem wordt verhoogd.

Donatie Climate and Nature Fund

Ben & Jerry’s ontving een donatie van 9,3 miljoen dollar van het Climate and Nature Fund van moederbedrijf Unilever om de effectiviteit van regeneratieve landbouw voor zuivelproductie te bewijzen en op te schalen. Het ijsmerk hoopt met Project Mootopia te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar heerlijk, fair en klimaatvriendelijk ijs.

Samen met Cono

De vijftien deelnemende boerderijen  aan project Mootopia zijn gevestigd in Nederland en Amerika. In Nederland werkt Mootopia samen met Cono Kaasmakers, de partner in het gezamenlijke duurzaamheidsprogramma Caring Dairy.