Bettinehoeve blijft inzetten op automatisering

‹ Terug naar overzicht

Bettinehoeve blijft inzetten op automatisering

branded
Geplaatst op:

Bettinehoeve heeft de laatste jaren volop stappen gemaakt als het gaat om efficiënter en duurzamer produceren. Zo is een recente ontwikkeling de inzet van Objective MES om tot een ‘slimme voedselfabriek’ te komen.

Remco van Gastel, manager productie en technische dienst bij Bettinehoeve, ziet de laatste jaren veel ontwikkelingen als het gaat om de productie van geitenzuivel. “De vraag naar geitenmelk en geitenmelkproducten loopt enorm op. Mensen zijn lactose-intolerant, of zoeken een andere smaakbeleving dan die van koemelk. Daarnaast moet je als leverancier inspelen op de trends zoals de persoonlijke beleving van de consument. Dat merken we. In onze omgeving en bij andere bedrijven zien we bovendien dat verdere automatisering maar ook verduurzaming een hot item is. Producenten willen gedigitaliseerde processen, om efficiënter en transparanter te produceren, en de markt eist verduurzaming van de voedselproductie.”

Inzet Bettinehoeve op automatisering

Inspelend op deze maatschappelijke ontwikkelingen heeft Bettinehoeve, dat sinds een paar jaar ook samenwerkt met Jongsma Engineering Solutions, sterk ingezet op automatisering in de afgelopen jaren. De verbinding tussen de machines en het ERP-systeem was er echter nog niet. “Wij hadden geen volledig inzicht in het productieproces en de papieren controlestaten zorgden voor veel fouten en extra werk”, aldus Van Gastel, die bij zijn vorige werkgever had ervaren hoe de MES-oplossing van Objective hier kan helpen.
Om de groei op een efficiënte en flexibele manier te ondersteunen heeft Van Gastel het management van Bettinehoeve kunnen overtuigen om de productie te digitaliseren en de eerste schreden te zetten naar de slimme geitenkaasfabriek. “Dat is zo leuk aan werken bij Bettinehoeve, en dat zoeken we ook in onze partners. Objective sluit daar perfect bij aan, niet enkel vanwege de cultuur, ervaring en toewijding van haar medewerkers maar ook de ambitie om Objective’ industriespecifieke oplossingen met haar klanten mee te laten groeien en zo toekomst bestendige oplossingen te kunnen blijven leveren.”

Beoogde doelstellingen halen 

Bettinehoeve is gestart met een pilotproject voor één verpakkingslijn om aan te tonen dat met de inzet van Objective MES, de beoogde doelstellingen gehaald kunnen worden:
* Real-time aansturen van de operatie.
* Actuele en correcte inzichten in voorraad grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.
* Correcte THT-registratie.
* Inzicht in afboeken hulpstoffen (Plano’s, sleeves en overige materialen).
* Reduceren van fouten tijdens registratie op de werkvloer.
* Papierloos werken.
* Real time Track-en-Trace.
* Overall Equipment Efficiency-sturing.

Beperkingen van corona

Op 13 november 2020 is het project afgetrapt en op 20 april 2021 is de pilotlijn succesvol in productie genomen inclusief de koppelingen naar ERP en de apparatuur aan de verpakkingslijn. “Ondanks de beperkingen vanwege corona waardoor het Objective-team ons alleen op afstand kon begeleiden, en tussendoor nog even onze jaarlijkse audit, is het toch allemaal heel snel en soepel verlopen”, aldus Van Gastel. “Samen met twee Key Users ben ik aan het begin van het project opgeleid en we hebben zelf heel veel kunnen doen. Zoals de opleiding van de operators, dit hebben we gefaseerd in anderhalve week gedaan waarna we met succes live zijn gegaan. Zo succesvol dat ik direct de vraag van de operators kreeg of we niet ook al de andere lijnen konden doen. Dit is echter nog niet de bedoeling, en hoewel we nu al zien dat het zijn vruchten afwerpt willen we eerst de KPI’s verzamelen in de komende tijd voordat we de volgende stap zetten. Dit wordt hoogst waarschijnlijk de Kaasmakerij.”

www.bettine.nl / www.objt.com