Biomilk.be zoekt melkveehouders die willen omschakelen

‹ Terug naar overzicht

Biomilk.be zoekt melkveehouders die willen omschakelen

Geplaatst op:

De consument koopt meer biologische melk en zuivelproducten, ziet de Belgische coöperatie Biomilk.be. Het wordt daardoor steeds moeilijker om aan de stijgende  vraag naar biologisch te blijven voldoen. “We zijn dringend op zoek naar melkveehouders die naar biologisch willen omschakelen”, zegt biologisch melkveehouder Maarten Cerpentier, secretaris van de coöperatie waarbij 47 melkveehouders uit Vlaanderen en Wallonië zijn aangesloten.

logo biomilk.be biologischBiomilk.be levert momenteel 15 miljoen liter biologische melk ofwel zo’n 20 procent van de Belgische biologische melkproductie. “Dit jaar verwachten we samen 16 miljoen liter te hebben geproduceerd. Omdat de vraag naar biomelk verder stijgt zijn we op zoek naar extra melkveehouders die onze coöperatie kunnen versterken. Het gaat dan om jaarlijks een extra volume van 2 tot 3 miljoen liter biologische melk. Dat zouden we perfect tegen diezelfde prijs kunnen afzetten”, aldus Cerpentier in een bericht in Landbouwleven. Hij startte in maart 2016 met omschakelen naar biologisch en leverde ruim anderhalf jaar later de eerste biologische melk. 

Melk biomilk.be naar Delhaize

De biologische melk van coöperatie Biomilk.be gaat naar onder meer kaasmakerijen en naar Delhaize. De supermarktketen verkoopt de biologische melk sinds 2018 in de winkels onder eigen merk Delhaize Bio rechtstreeks aan de consument. “De overeenkomst met Delhaize was een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Biomilk.be”, weet Cerpentier. “Door die manier van werken is er ook een directere band met de consument. Je weet precies in welke producten de biomelk die je levert wordt verwerkt. Je bent veel minder een nummer.” De coronacrisis had volgens de biologisch melkveehouder ook geen invloed op de afzet.

Extra prijs per liter

De prijs speelt een belangrijke rol in de levering aan de supermarktketen.  Cerpentier: “We hebben een overeenkomst met Delhaize die bepaalt wat er betaald moet worden. Het gaat nu om 16 cent per liter boven de gangbare melkprijzen. Voor ons bedrijf is dat een veel beter verdienmodel. Dat ligt voor de intensieve melkveehouderij moeilijker. Prijzen voor biologisch voeder liggen hoger en dan zou je de veestapel moeten afbouwen. Maar voor ons was de omschakeling de juiste beslissing.” 

Vooral de melkveehouders die genoeg huiskavel hebben om te beweiden en een productie hebben van minder dan 12.000 liter melk per hectare zijn volgens de secretaris het meest geschikt om om te schakelen.

Over Biomilk.be

Biomilk.be werd begin 2002 opgericht door een groep Vlaamse melkveehouders en heette toen Biomelk Vlaanderen. In 2006 sloot een groep Waalse melkveehouders zich bij de coöperatie aan. Sindsdien noemden ze zich Biomelk Vlaanderen – Biolait Wallonie. In 2017 werd de naam gewijzigd om het Belgische karakter van de coöperatie te benadrukken. De coöperatie heet nu Biomilk.be.