Boer aan het Roer start Masterclass Produceren in de Korte Keten

‹ Terug naar overzicht

Boer aan het Roer start Masterclass Produceren in de Korte Keten

Geplaatst op:

Een eigen landwinkel starten, het melkveebedrijf uitbreiden met een voedselbos, melk verwerken tot Syrische kaas, het zijn voorbeelden die aan de orde komen bij de Masterclass Produceren in de Korte Keten van Boer aan het Roer. 

De Masterclass wordt georganiseerd vanuit Boer aan het Roer, een onderdeel van de Regio Deal Foodvalley dat de ontwikkeling naar toekomstbestendige landbouw wil versnellen. De Masterclass helpt ondernemers om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.

Businesscase Boer aan het Roer

In zeven bijeenkomsten zijn deelnemers aan de slag gegaan met een businesscase voor hun eigen bedrijfssituatie. De Masterclass wordt gegeven door Jan Willem van der Schans (onderzoeker korte ketens), Geert Hoekstra (WUR) en Susan Drion (Biodiversity in Business). Bekijk de video over deelnemers aan de Masterclass.

Concrete plannen

De ideeën van de deelnemers worden uitgewerkt tot concrete bedrijfsplannen. Tijdens de laatste sessie komend voorjaar zullen deelnemers hun eigen bedrijfsplan in een korte presentatie voorstellen aan een groep stakeholders binnen de Regio Deal Foodvalley, zoals afnemers, wethouders en ketenpartners.

Afhankelijk van de coronamaatregelen worden de bijeenkomsten fysiek of digitaal georganiseerd. Ook wordt er gewerkt aan een podcastserie over nieuwe verdienmodellen voor boeren. Boeren in de regio met interesse in de Masterclass of die meer willen leren over nieuwe verdienmodellen kunnen zich melden bij het thema Verdienmodellen binnen Boer aan het Roer.

regio deal foodvalley boer aan het roerOver Regio Deal Foodvalley

De Regio Deal Foodvalley is in 2019 gesloten tussen het Rijk en regionale partners. Het is een meerjarige samenwerking om de transitie naar een circulair en duurzaam voedselsysteem te versnellen. Er zijn drie thema’s die zich richten op Landbouw, Voeding & Gezondheid en Kennis & Innovatie. 

Met Boer aan het Roer wordt uitvoering gegeven aan het landbouwthema. Hiervoor worden onder andere een proeftuin ingericht en masterclasses en trainingen aangeboden. Naast het Rijk zijn Regio Foodvalley, Provincie Gelderland, Provincie Utrecht, LTO Noord, Waterschap Vallei & Veluwe, Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht en VNO-NCW Midden partners in de Regio Deal Foodvalley. In de uitvoering van de Regio Deal zijn onder andere Christelijke Hogeschool Ede en Poultry Expertise Centre betrokken.