Biogas Plus nieuwe partner in project monomestvergisting

‹ Terug naar overzicht

Biogas Plus nieuwe partner in project monomestvergisting

Geplaatst op:

Jumpstart heeft met Biogas Plus een nieuwe partner voor installaties voor monomestvergisting. 

FrieslandCampina wil met het project Jumpstart haar leden-melkveehouders helpen met biogas halen uit mest door monomestvergisting. 

Biogas Plus is derde aanbieder

De leden-melkveehouders van FrieslandCampina hebben met de nieuwe partner nu keuze uit drie aanbieders wanneer ze via Jumpstart extra inkomsten willen genereren door het opwekken van energie en het terugdringen van de uitstoot van methaan, CO2 en ammoniak. Naast Biogas Plus zijn HoSt en Biolectric leverancier van monovergisters en biogasinstallaties voor melkveebedrijven. 

Belangstelling monomestvergisting neemt toe

De belangstelling voor monomestvergisting bij melkveehouders neemt toe. Oorzaken zijn het groeiende vertrouwen in de techniek en het verdienmodel en de discussie rondom stikstof en ammoniakemissies. Een Jumpstart-installatie kan zorgen voor bijna een halvering van de ammoniak emissies. 

Broeikasuitstoot terugdringen 

FrieslandCampina wil leiden met duurzaamheid en doet dat onder andere door energieopwekking en terugdringing van broeikasgasuitstoot op de boerderij. Deze twee onderdelen komen samen bij monomestvergisting. Dit proces is niet eenvoudig, want het moet nauw aansluiten bij de bedrijfsvoering om het zo goed en lang mogelijk te laten renderen: zowel ecologisch als economisch. Daarom maakt Jumpstart zich sinds de oprichting hard om steeds betere oplossingen en een uitgebreid pakket van kwalificatie-eisen af te spreken met leveranciers voordat ze mee mogen doen als aanbieder.

Over Jumpstart 

Jumpstart ging in 2017 van start. Op dit moment draaien er negen monovergisters bij leden van FrieslandCampina. De verwachting is dat er eind dit jaar ongeveer dertig Jumpstart-installaties draaien of in aanbouw zijn. De grotere keuzemogelijkheid voor leden en de prestatiegaranties als gevolg van strenge leverancierseisen maken de weg vrij voor een toename in nieuwe Jumpstart-installaties.