Bouw kaasfabriek Royal A-ware en Glanbia gaat van start

‹ Terug naar overzicht

Bouw kaasfabriek Royal A-ware en Glanbia gaat van start

Geplaatst op:

De bouw van de kaasfabriek van Royal A-ware en de Ierse zuivelcoöperatie Glanbia Ireland gaat op 22 juni van start. Dan steken vicepremier en minister voor ondernemingen en handel Leo Varadkar en minister voor landbouw en voeding Charles McConalogue de eerste spade de grond in Belview in het zuiden van het Ierse graafschap Kilkenny.

Jan Anker (ceo Royal A-ware, links) en Jim Bergin (ceo Glanbia Ireland) bij de aankondiging van de bouw en exploitatie van de kaasfabriek.

De nieuwe door Enterprise Ireland ondersteunde fabriek levert tachtig fulltimebanen op en zorgt tijdens de bouw voor vierhonderd banen.

Juridische procedures

De plannen voor de kaasfabriek van Royal A-ware dateren al van 2019, maar zijn voortdurend vertraagd door lange juridische procedures. Die waren aangespannen door natuurorganisatie An Taisce, die vond dat bij de goedkeuring geen rekening was gehouden met de milieugevolgen van de extra koeien die nodig zouden zijn om de jaarlijks benodigde 450 miljoen liter melk te produceren. Die bezwaren werden dit voorjaar in laatste instantie verworpen door het Ierse Supreme Court.

Bouw en exploitatie kaasfabriek

Royal A-ware en Glanbia kondigden de samenwerking in de bouw en exploitatie van de kaasfabriek in het Ierse Belview ruim twee jaar geleden aan. Gepland was dat de fabriek dit jaar van start zou gaan. De melk wordt exclusief aangevoerd door melkveehouders van Glanbia Ierland en de kaas wordt wereldwijd verkocht.