CowToilet kan tot 50 procent stikstof reduceren

‹ Terug naar overzicht

CowToilet kan tot 50 procent stikstof reduceren

Geplaatst op:

Het CowToilet kan bijdragen aan de reductie van stikstof in de landbouw. Het koeientoilet is door WUR getest op de Dairy Campus in Leeuwarden. 

Hanskamp AgroTech werkt sinds 2016 aan het vrijwillig en automatisch urineersysteem voor koeien. “Hieruit blijkt dat het CowToilet tot 50 procent stikstof kan reduceren”, aldus Hanskamp. Dit is onlangs gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee is deze innovatie als eerste niet-vloer officieel gecertificeerd en is deze op de zogeheten RAV-lijst (Regeling ammoniak en veehouderij) geplaatst. Het CowToilet heeft bij de plaatsing een voorlopige emissiefactor (VEF) van 8,4 kg/koe/jaar toegekend gekregen. Met de toekenning van een VEF is het CowToilet beschikbaar voor melkveehouderijbedrijven die emissiereductie bij de bron willen aanpakken.

CowToilet ook in bestaande stal

Het CowToilet kan als station in nieuwe en bestaande stallen geplaatst worden. Daardoor zijn ook bestaande stallen emissiearm te maken. Inmiddels zijn de eerste installaties verkocht. De leveringen zullen starten vanaf januari 2022.

Het CowToilet werd in februari door de digitale editie van vakbeurs EuroTier bekroond met een gouden Innovatie Award. Met deze prijs heeft het CowToilet internationale waardering voor het innovatieve systeem om mest en urine al bij de bron, de koe te scheiden. Volgens Wageningen Universiteit & Research (WUR) is ongeveer 90 procent van de ammoniakemissie afkomstig uit de landbouw, waarvan 32 procent uit de melkveesector.

Beter klimaat

“Deze certificering is zeer belangrijk, omdat veehouders alleen willen investeren in technologieën en systemen die bewezen bijdragen aan een beter klimaat”, zegt algemeen directeur Henk Hanskamp. “Het CowToilet vangt de urine van de koe separaat op. Hierdoor komt deze niet bij de vaste mest terecht en wordt er aanzienlijk minder ammoniak gevormd.”

De werking van het koeientoilet

Het toilet maakt gebruik van een natuurlijk zenuwreflex dat een plasneiging bij de koe veroorzaakt: een eeuwenoude techniek die Hanskamp heeft geautomatiseerd. 

Het koeientoilet wordt op een krachtvoerstation in de melkveestal geplaatst. Na het eten van een brok wordt het toilet op de banden van de uier van de koe geplaatst en beweegt zachtjes mee met de koe. De techniek zoekt de zenuw, tikt deze aan en veroorzaakt een zenuwreflex waardoor de koeien gaan plassen. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet en wordt daarna afgezogen en apart opgeslagen. Daarna spoelt het toilet door. 

Hoe ontstaat ammoniak?

Ammoniak ontstaat wanneer de ureum uit de urine van melkvee chemisch reageert met de urease uit de mest. Ammoniak stijgt op en vliegt de stal uit. Dit kan in de natuur neerslaan waardoor er grote hoeveelheden stikstof op de grond terechtkomen. Planten kunnen dit niet allemaal opnemen, waardoor het overtollige ammoniak wordt omgezet in nitraat, wat de bodem verzuurt. Verzuring van de bodem is slecht voor de biodiversiteit en tast het grondwater aan.