CowToilet ontvangt gouden Innovatie Award

‹ Terug naar overzicht

CowToilet ontvangt gouden Innovatie Award

Geplaatst op:

Het CowToilet van Hanskamp is op EuroTier in Hannover bekroond met een gouden Innovatie Award. Met dit systeem worden mest en urine van koeien al bij de bron gescheiden. 

Het vrijwillig urineersysteem voor melkkoeien vangt de urine op in het reservoir, zuigt deze direct af en slaat de urine vervolgens apart op. De innovatie voorkomt hiermee de vorming van ammoniak bij de bron. 

Testen met CowToilet

Uit testresultaten op proefbedrijven blijkt dat zeker 50 procent van de urine van de koe wordt opgevangen met het CowToilet. Daarmee kan volgens Hanskamp een reductie van de ammoniakemissie van circa 50 procent worden behaald. Het CowToilet draait op verschillende testbedrijven in Nederland. Daarbij wordt ook de werking van het urineersysteem op de melkrobot getest. 

De exacte reductie van de ammoniakemissie wordt momenteel door Wageningen Universiteit & Research (WUR) gemeten. WUR test de innovatie sinds dit jaar op de Dairy Campus in Leeuwarden en ook in Duitsland is interesse voor het product. Op het Duitse proefbedrijf Haus Düsse in Bad Sassendorf is sinds kort een CowToilet geplaatst voor scholingsdoeleinden en proeven.

In 2021 beschikbaar 

Eurotier hannover cowtoiletHet urineersysteem komt in de tweede helft van 2021 beschikbaar op de Nederlandse markt. “Juist nu stikstofreductie ongekend belangrijk is geworden, kunnen wij melkveehouders een concrete oplossing bieden”, stelt directeur Henk Hanskamp. “Achter het CowToilet gaan jaren van ontwikkeling schuil met een toegewijd team. ”

EuroTier

De vakbeurs EuroTier wordt iedere twee jaar gehouden in Hannover. De komende editie is digitaal van 9 tot en met 12 februari 2021.