Ketenproject 'Emissiearm veevoer' krijgt subsidie

‹ Terug naar overzicht

Ketenproject 'Emissiearm veevoer' krijgt subsidie

Geplaatst op:

Het ketenproject ‘Emissiearm veevoer’ heeft voor het doorontwikkelen van de innovatie subsidie ontvangen uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (Efro). 

Dit fonds wordt gevoed door bijdragen vanuit de EU en de provincies Gelderland en Overijssel. 

Zeven partners in ‘Emissiearm veevoer’

In het project ‘Emissiearm veevoer’ ontwikkelen de zeven projectpartners diervoeding met minder uitstoot van CO2 en stikstof. Hierbij zijn alle sectoren in de diervoederketen betrokken. Specifiek kijken ze naar nieuwe grondstoffen met alternatieve eiwitbronnen die de methaanuitstoot bij het vee verlagen. De bedrijven onderzoeken tevens het terugdringen van CO2 en stikstof bij de productie van diervoedingsproducten, de herkomst van de grondstoffen en het gebruik van alternatieve en lokale bronnen zoals broodrestproducten. 

Duurzame toevoegingsmiddelen

Er is eveneens aandacht voor innovatieve meer duurzame toevoegingsmiddelen (additieven) die de gezondheid waarborgen en de eiwit- en energiebenutting verbeteren. De bedrijven ontwikkelen een nieuwe database en software waarmee de samenstelling van diervoeding wordt berekend met een hoog eiwitgebruik maar met een lage CO2-uitstoot.

Bijna de helft gesubsidieerd

De zeven partners die in het project ‘Emissiearm veevoer’ samenwerken zijn: Feed Innovation Services (Wageningen), Zetadec (Wageningen), Agruniek Rijnvallei (Wageningen), Klaremelk (Ermelo), FeedValid (Poederoijen), OFS (Doesburg) en Agrivital International (Rossum). Ze ontvangen samen een subsidiebedrag van € 479.236. De totale kosten bedragen € 993.254.

Lees ook: ‘Domweg de veestapel krimpen is niet klimaat-slim’