Danone boekt meer omzet

‹ Terug naar overzicht

Danone boekt meer omzet

Geplaatst op:

Zuivel- en voedingsconcern Danone heeft vorig jaar een omzet van 27,7 miljard euro in de boeken bijgeschreven. Dat is een groei van bijna 14 procent, dankzij flinke prijsverhogingen die de gestegen productiekosten moeten compenseren. De nettowinst is teruggevallen van 1,9 miljard euro in 2021 naar 959 miljoen vorig jaar. De volumes zijn gedaald en de winst is gehalveerd als gevolg van de terugtrekking van Danone uit Rusland en het  reorganisatieplan dat het zuivelconcern in gang heeft gezet.

De terugtrekking uit Rusland betekent een afschrijving van 500 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dit jaar opnieuw  zo’n  500 miljoen aan bijkomende kosten. Ook het reorganisatieplan Local First legt  druk op de resultaten. De cijfers zijn wel in lijn met de verwachtingen. Voor het lopende boekjaar verwacht de onderneming een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5 procent, gebaseerd op doelstellingen voor de middellange termijn. CEO Antoine de Saint-Affrique blikt terug op een goed vierde kwartaal en verwacht dat de marges zich dit jaar  licht zullen herstellen.

Rusland

Danone heeft vorig najaar al aangekondigd zijn activiteiten in zuivel en plantaardige voedingsproducten in Rusland  te willen afstoten. Dit is volgens het bedrijf de beste optie om lokale bedrijfscontinuïteit op de lange termijn te garanderen. In de eerste negen maanden van afgelopen jaar is het aandeel van de Russische activiteiten nog ongeveer vijf procent van Danone’s totale netto-omzet geweest, aldus een bericht van toen. De transactie zou kunnen leiden tot een eenmalige afschrijving van maximaal € 1 miljard.

Nederland: één Danone

In Nederland wil het voedingsconcern Alpro, Nutricia en Danone Zuivel samenbrengen in één organisatie. De drie afzonderlijke bedrijven worden sinds begin dit jaar geïntegreerd in de operatie ‘One Danone’.