De Fryske kaas krijgt Beter Leven keurmerk

‹ Terug naar overzicht

De Fryske kaas krijgt Beter Leven keurmerk

Geplaatst op:

De kaas van het weidevogelvriendelijke merk De Fryske krijgt het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De Friese kaasmaker mag het keurmerk, dat sinds kort ook aan zuivel toegekend, nu op haar A-merkkaas dragen.

Het BLK-keurmerk biedt dieren een beter leven. Voor melkvee betekent dit meer ruimte in de stallen, comfortabele ligplekken en meer drink- en voederplaatsen. Een andere pijler van de Fryske is vriendelijker voor weidevogels. De boeren laten minstens 20 procent van het grasland met rust, waar de eis voor BLK 5 procent is. Op die 20 procent ontstaat vanzelf bio-divers kruidenrijk gras dat voldoende voeding en schuilplaats biedt aan weidevogels. Ook worden de weilanden niet meer omgeploegd en gebruiken de boeren geen gewasbeschermingsmiddelen, wat beter is voor het bodemleven. De Fryske is door de Vogelbescherming erkend als vogelvriendelijke zuivel. De koeien staan tenminste 180 dagen per jaar in de wei, waar dat voor het BLK maar 120 dagen hoeft te zijn. Verder eten ze alleen gras en krijgen ze geen veevoer op basis van soja of palm.

Eerlijke prijs pijler Beter Leven

De Fryske betaalt de boeren een eerlijke hogere prijs voor hun melk, waarmee ook aan de derde pijler van De Fryske wordt voldaan: eerlijker voor boeren. De Fryske-oprichter Catharinus Wierda:  “Aan de meeste eisen voor het keurmerk voldeden we al, maar op een aantal punten moesten onze boeren nog wat extra maatregelen nemen, zoals een looppad verbreden van 2,75 naar 3 meter. Dat kost al snel zo’n € 40.000. Toch vinden de boeren dat geen probleem, ze zien de waarde ervan voor hun koeien en ze verdienen hun investering via de hogere melkprijs weer terug.”

De Fryske bij Albert Heijn

Het bedrijf in Lemmer hield enige jaren geleden een crowdfunding om een eigen kaasvoorraad aan te leggen. Sinds vorig jaar levert De Fryske  Belegere Fryske aan achthonderd winkels van  Albert Heijn. Het product is onderdeel van het assortiment Streeckgenoten van Albert Heijn.