De Fryske wil eigen kaasvoorraad aanleggen

‹ Terug naar overzicht

De Fryske wil eigen kaasvoorraad aanleggen

Geplaatst op:

Kaasmaker De Fryske wil een eigen kaasvoorraad aanleggen. Daarvoor is een investering van € 300.000 nodig. Het bedrijf wil een belangrijk deel van het benodigd kapitaal aantrekken via crowdfunding. 

Zuivelondernemer Catharinus Wierda.

Inmiddels is € 150.000 bijeengebracht. De Fryske, een initiatief van zuivelondernemer Catharinus Wierda, is nu drie jaar op de markt en wil op deze manier verder groeien. 

De Fryske vraagt lening

Het bedrijf vraagt via crowdfunding om een lening voor een periode van zes jaar, die wordt afgelost in het vijfde en zesde jaar. Deelnemers kunnen een bedrag van € 500 tot € 15.000 inleggen. Daarvoor ontvangen ze een jaarlijkse rente van 2 procent. De Fryske keert daarnaast nog eens 2 procent uit in de vorm van kaas. Deelnemers kunnen via een voucher in de webshop kaas van het bedrijf kopen. 

Duurzame kaas

De Fryske maakt duurzame kaas uit volle melk op basis van een eigen receptuur. De kaas wordt geproduceerd bij CZ Kaasspecialiteiten in Rouveen. De melk voor de kaasproductie komt van vijf boeren uit Koudum, Oudega en Gaastmeer. De melkveehouders weiden koeien op kruidenrijk grasland en schenken veel aandacht aan weidevogelbeheer. “Duurzaamheid is voor mij een vanzelfsprekend onderdeel van kwaliteit”, zegt Catharinus Wierda, zuivelondernemer en initiatiefnemer van het Friese kaasmerk. “Voor een duurzame bijdrage aan landschap en cultuur hebben we harde afspraken gemaakt met onze veehouders.” Met deze insteek hoopt Wierda andere zuivelmerken te inspireren om vergelijkbare initiatieven te ontwikkelen.