Droogtoren nieuwe poederfabriek Ausnutria staat grotendeels op z’n plaats

‹ Terug naar overzicht

Droogtoren nieuwe poederfabriek Ausnutria staat grotendeels op z’n plaats

Geplaatst op:

Bij de nieuwe poederfabriek van Ausnutria in Heerenveen is een groot deel van de nieuwe droogtoren in het meer dan 40 meter hoge gebouw geplaatst. De nieuwe fabriek heeft straks een volledig gasloos productieproces voor de productie van halffabricaat baby- en kindervoeding en draait dan helemaal CO2– en stikstofloos.

Waar in een traditionele melkpoederfabriek stoomketels of gasgestookte heaters staan koos de fabrikant ook voor een zo duurzaam mogelijk productieproces: gasloos, elektrisch en zonder enige stikstofbelasting. “De technieken die we gebruiken zijn niet nieuw, maar de schaal waarop we ze toepassen en integreren, dat is nog niet eerder vertoond”, aldus projectleider Jelte Smits. De energiebesparing in vergelijking met een traditionele droogtoren is ongeveer 40 procent.

Bouw nieuwe fabriek Ausnutria

In september 2021 werd op dit terrein de eerste paal geslagen voor de bouw van een fabriek voor de productie van basepoeder voor baby- en kindervoeding vanuit verse geitenmelk. Hiermee werkt Ausnutria aan uitbreiding van haar productiecapaciteit. Ausnutria is wereldmarktleider op het gebied van baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk.

De fabriek is naar verwachting eind 2023 operationeel en zal in de tweede helft 2023 werkgelegenheid bieden aan zo’n vijftig medewerkers. Daarvoor start Ausnutria in het eerste halfjaar van volgend jaar met het opleiden van personeel. 

Blikfabriek geïntegreerd

Op het productieterrein van Ausnutria in Heerenveen bevinden zich momenteel ook twee verpakkingsfabrieken voor het mengen en verpakken van baby- en kindervoeding en een blikfabriek. De locatie bouwt de fabrikant samen met Trivium Packaging op het terrein in Heerenveen. 

De productielocatie wordt geïntegreerd met de huidige Ausnutria-fabriek voor droog mengen en verpakken.  Na de voltooiing van de bouw van de 10.000 m² grote fabriek heeft Ausnutria een productieproces voor een stabiele en efficiënte levering van melkpoederproducten in blikken. De nieuwe faciliteit gaat de blikverpakkingen leveren aan de fabrieken van Ausnutria in Heerenveen en Leeuwarden. Trivium leverde tot dusver blikverpakkingen voor kindervoeding vanuit zijn vestigingen in Hoogeveen en Leeuwarden.

Na de samenvoeging met de huidige locaties voor droog mengen en verpakken van in Heerenveen zal de capaciteit dan meer dan 150 miljoen blikken per jaar bedragen. Met de nieuwbouw is een investering gemoeid van circa € 175 miljoen.