DSM en Fonterra werken samen aan verlagen methaanemissie
DSM en zuivelcoöperatie Fonterra hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de methaanemissie door melkvee te verlagen. Het zuivelbedrijf wil het diervoederadditief Bovaer van DSM gaan inzetten voor Nieuw-Zeelandse boeren.
De afgelopen vijf jaar hebben DSM en Fonterra in Nieuw-Zeeland gewerkt aan het vinden van oplossingen voor een voeradditief dat geschikt is voor de Nieuw-Zeelandse melkveesector die met name gebaseerd is op weidegang. Uit onderzoek blijkt dat het voeradditief Bovaer de uitstoot van methaan bij koeien die niet in de wei worden gehouden met ruim 30 procent kan verlagen. De zuivelcoöperatie wil nagaan of het additief ook geschikt is voor melkveesystemen met weidegang.
Doorbraak met DSM
De innovatie is onlangs in het World Resources Institute gepresenteerd als een van de tien baanbrekende technologieën die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de wereldwijde duurzaamheid.
Richard Allen, directeur Farm Source bij Fonterra, benadrukt dat het vinden van een oplossing voor het methaanprobleem meer vereist. “We moeten een doorbraak vinden in het verminderen van de uitstoot van koeien en Bovaer zou precies dat kunnen bieden.”
“We hebben een langdurige relatie met DSM wereldwijd, zowel op het gebied van innovatie als bedrijfsvoering”, vult Jeremy Hill, chief Technology Officer bij Fonterra, aan. “Enkele jaren geleden maakten we kennis met Bovaer en we wilden onderzoeken en valideren hoe dit zou kunnen bijdragen aan Fonterra’s wereldwijde duurzaamheidsambities.” Zuivelcoöperatie Fonterra telt in Nieuw-Zeeland 10.000 melkveebedrijven met ongeveer 20.000 medewerkers.
Goede resultaten met Bovaer
In Nederland vermindert het voeradditief de methaanuitstoot aanzienlijk, zo blijkt uit onderzoek. De methaanuitstoot van melkkoeien in ons land loopt uiteen van 27 tot 40 procent minder uitstoot per koe. Dit hangt af van het rantsoen van de koe en hoeveel methaanremmer aan het voer wordt toegevoegd.