Duitsers drinken minder melk

‹ Terug naar overzicht

Duitsers drinken minder melk

Geplaatst op:

Duitsers zijn vorig jaar minder melk gaan drinken. Met een totaal van 47,8 kilo per persoon daalde de consumptie naar het laagste niveau sinds 1991. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse overheidsinstantie van Landbouw en Voeding BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung). 

Per persoon werd vorig jaar in Duitsland 2,2 kilo melk minder gedronken dan in 2020. Er wordt vooral minder halfvolle en magere melk gedronken. De consumptie van volle melk schommelt rond de 26 kilo per persoon. 

Hoger aandeel biologische melk 

De Duitse zuivelconcerns produceerden vorig jaar 4,4 miljoen ton consumptiemelk van in totaal 32 miljoen ton koemelk. Het aandeel biologisch geproduceerde melk aan de melklevering lag in 2021 rond 2,6 procent hoger met 1,3 miljoen ton. De zelfvoorzieningsgraad van biologische melk bleef met 112 procent hetzelfde. 

De productie van boter en melkvet daalde met 7 procent naar 471.100 ton. De consumptie van boter en melkvet zakte met 200 gram naar 6,1 kilo per persoon.

Meer productie van kaas 

De productie van kaas nam met 2,67 miljoen ton toe. Dat is een procent maar dan in 2020. De belangrijkste soorten kaas met 30 procent aandeel van het totaal, zijn ongerijpte verse kaas, snijdbare kaas en halfvaste gesneden kaas. Het verbruik per hoofd van de bevolking bleef met 25,3 kilo gelijk. De kaasexport steeg met bijna 3 procent naar 1,36 miljoen ton.

Lees ook: Productie van Nederlandse kaas daalt, export neemt toe

Gemiddeld zeventig melkkoeien per bedrijf 

Het aantal melkveebedrijven in Duitsland daalde vorig jaar met 2.500 naar 54.800 bedrijven. Deze bedrijven houden in totaal 3,83 miljoen melkkoeien. Dat is ongeveer 2 procent minder dan in 2020, een afspiegeling van de afnemende tendens van de afgelopen jaren. 

Terwijl het aantal melkkoeien met gemiddeld zeventig stuks per bedrijf verder steeg, bleef de jaarlijkse gemiddelde melkproductie per koe met 8.488 kilo nagenoeg gelijk.