‘Duurzaamheid nog niet zichtbaar genoeg in supermarkten'

‹ Terug naar overzicht

‘Duurzaamheid nog niet zichtbaar genoeg in supermarkten'

Geplaatst op:

Afspraken over duurzaamheid zijn nog weinig zichtbaar in supermarkten. Zo bieden de meeste supermarkten nog melk aan zonder eisen voor natuurbescherming. Alleen Aldi en Lidl lijken het keurmerk PlanetProof als ondergrens te hanteren. 

Bij deze discounters staat de melk met het keurmerk naast biologische melk in de schappen. 

Transparantie over duurzaamheid

Ekoplaza verkoopt uitsluitend biologische melk. Deze keten loopt overigens voorop met een grotendeels plantaardig en biologisch assortiment. Albert Heijn loopt voorop in transparantie over duurzaamheid. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Superlijst Groen van Questionmark. 

Voor het onderzoek onderzocht Questionmark onderzocht voor dit onderzoek in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat bijdraagt aan natuurbehoud en een gezond milieu.

Melk van duurzame herkomst

Questionmark ging na welke supermarkten al zijn overgestapt op melk uit duurzame melkveehouderij. Naast Ekoplaza zijn Aldi en Lidl de enige supermarkten met uitsluitend biologische melk. Andere supermarkten verkopen ook melk met keurmerken, maar hanteren die niet als ondergrens.  Albert Heijn stelt eigen eisen aan zijn melkveehouders in het programma Beter voor Koe, Natuur & Boer. Ook dat programma dekt nog niet alle melk die Albert Heijn verkoopt.

Zaanse Hoeve

De grootste supermarktketen gaat de samenwerking met A-Ware en Deltamilk voor dit programma uitbreiden, zo maakten de partijen onlangs bekend. Zo’n 150 melkveehouders gaan melk gaan leveren voor kaas en zuivel van het eigen merk Zaanse Hoeve van Albert Heijn.