Fooditive wil koemelk in zuivel vervangen door veganistische caseïne

‹ Terug naar overzicht

Fooditive wil koemelk in zuivel vervangen door veganistische caseïne

Geplaatst op:

Fooditive, een Nederlandse producent van plantaardige ingrediënten, wil via precisiefermentatie uitbreiden naar het ontwikkelen van een caseïnepoeder waarvoor geen dieren worden gebruikt. Veganistische caseïne moet als vervanger fungeren van koemelk in zuiveltoepassingen. 

Aangezien caseïne een van de belangrijkste eiwitten in melk is, die melk zijn textuur, smaak en functionaliteit geeft, heeft het Fooditive-team de voedingswetenschap ingezet om een ingrediënt te produceren met de kenmerken van het echte dierlijke eiwit.

Fooditive maakt veganistische caseïne

De sleutel tot het produceren van de veganistische caseïne was om eerst de formule van melk te begrijpen. Dit hielp het team van Fooditive om een dierproefvrije versie van melkcaseïne te maken via fermentatie en door ervoor te zorgen dat het proces schaalbaar is voor de voedingsindustrie. Het ingrediënt is volgens de producent geschikt voor een groot aantal toepassingen, van melkformules tot yoghurt, crèmes en kazen om de smelteigenschappen te verkrijgen.

Dit jaar op de markt

Het ingrediënt is de eerste veganistische caseïne die beschikbaar is voor toepassingen in de levensmiddelenindustrie. Er hebben zich naar zeggen van Fooditive levensmiddelenbedrijven – waaronder enkele grote spelers in de zuivelindustrie – aangemeld om het ingrediënt in hun producten te testen. Fooditive is van plan om de veganistische caseïne dit jaar op de markt te brengen.

“We zijn zeer verheugd dat pioniers en deskundigen in de zuivelindustrie belangstelling hebben voor onze veganistische caseïne” zegt Moayad Abushokhedim, oprichter en ceo van Fooditive. “We kijken er erg naar uit om de resultaten in alle verschillende toepassingen te zien en samen te werken aan een revolutie in de voedingsindustrie.”

Plantaardige alternatieven

In de zuivelsector zijn inmiddels diverse ondernemingen actief met plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Zo brengt Arla Foods drie haverdranken op de markt onder het merk Jörd: Jörd Haver, Gerst en Hennep. De producten, die worden geproduceerd in het Deense Esbjerg,  zijn verkrijgbaar in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Financieringsronde

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive is in 2018 in Rotterdam opgericht. Het bedrijf zet zich in om gezond voedsel voor iedereen beschikbaar te maken met 100 procent natuurlijke ingrediënten. Het bedrijf sloot eind 2021 af met de afsluiting van de financieringsronde van € 6,5 miljoen om de activiteiten uit te breiden en de keto-fructoseproductie van Fooditive naar een hoger niveau te tillen met behulp van continue fermentatie.