Friese schapenhouders leveren aan Rouveen Kaasspecialiteiten

‹ Terug naar overzicht

Friese schapenhouders leveren aan Rouveen Kaasspecialiteiten

Geplaatst op:

Vijf schapenhouders uit Friesland leveren sinds kort schapenmelk aan Rouveen Kaasspecialiteiten. Het gaat om jaarlijks bijna 1 miljoen kilo schapenmelk van gangbare bedrijven. 

De coöperatie verwerkt de melk tot schapenkaas en levert deze als Friese schapenkaas onder private label aan een partner van de coöperatie. Het is voor het eerst dat de kaasfabrikant melk van gangbare Nederlandse schapenhouders verwerkt tot kaasspecialiteiten. De vijf schapenhouders, verenigd in een collectief, leveren een constante melkstroom. Hiervan komt ongeveer 300.000 kilo van het schapenbedrijf van Van Doorn & de Jong uit Gorredijk, dat alle melk levert aan de zuivelcoöperatie.

Schapenmelk

Rouveen produceert momenteel schapenmelk van biologische schapenhouders van collectief Mecone, een coöperatie van biologische melkschapenhouders die in 2010 werd opgericht. Ook wordt gangbare schapenmelk uit het buitenland geïmporteerd. In de totale aanvoer van melk is het aandeel van schapenmelk minder dan 1 procent van de in totaal 32 melkstromen die Rouveen verwerkt.

Rouveen Kaasspecialiteiten

De kaasproducent maakte het productieproces onlangs nagenoeg gasloos en duurzaam productieproces door een warmtepomp met waterkoeler in gebruik te nemen. De warmtepomp met waterkoeler kan zowel heet water tot 90 °C en koud water tot -0,5 °C genereren en vervangt de op gas draaiende stoomketels van de kaasfabriek.