FrieslandCampina bouwt mobiele yoghurtfabriek voor Nigeria

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina bouwt mobiele yoghurtfabriek voor Nigeria

Geplaatst op:

FrieslandCampina versterkt lokale zuivelproductie in Nigeria door de bouw van een mobiele yoghurtfabriek. Daarmee kan de onderneming ter plekke de melk van lokale melkveehouders verwerken tot langer houdbare drinkyoghurt. 

Van links naar rechts: Hans Janssen (cfo Koninklijke FrieslandCampina), Hein Schumacher (ceo Koninklijke FrieslandCampina), Daniël van der Heide (projectmanager FrieslandCampina), de ambassadeur van de Federale Republiek Nigeria in Nederland, hare excellentie Dr. Eniola Olaitan Ajayi en Taiwo Ahmed (manager technology van FrieslandCampina Wamco), keuren de eerste zakjes drinkyoghurt.

Het project is onderdeel van het Dairy Development Programme dat lokale boeren ondersteunt hun melkproductie te verhogen, de kwaliteit van de melk te verbeteren en hen toegang te bieden tot de markt. Dit draagt bij aan sterkere waardeketens, versterking van de economie en aan goede voeding voor de lokale bevolking.

Duizenden Nigeriaanse boeren

Jeroen Elfers, corporate director Dairy Development en Melkstromen van FrieslandCampina zegt in een toelichting: “Met deze verplaatsbare zuivelfabriek helpen we duizenden lokale Nigeriaanse boeren aan een betrouwbare afname van hun melk en dus inkomsten. Daarnaast dragen we bij aan werkgelegenheid en voorzien we de bevolking van voedingsrijke en betaalbare zuivelproducten. Op deze manier werken we samen met de Nigeriaanse overheid op het gebied van de voedselvoorziening voor de snel groeiende bevolking.”

Mobiele yoghurtfabriek bestaat uit geschakelde containers

De mobiele yoghurtfabriek bestaat uit vijf geschakelde containers en is gebouwd door Scherjon Dairy Equipment en Onesto Construction in respectievelijk Surhuisterveen en Drachten. Binnenkort worden de vijf 40 ft-containers verscheept naar Nigeria. Zodra de containers de plaats van bestemming hebben bereikt, worden ze geschakeld en kan de yoghurtproductie worden opgestart. Voor de yoghurt zal melk worden gebruikt van lokale melkveehouders.

FrieslandCampina breidt met de verplaatsbare yoghurtfabriek zijn verwerkingscapaciteit in Nigeria uit. Nigeria is met 200 miljoen inwoners een belangrijke markt voor FrieslandCampina. Niet alleen exporteert FrieslandCampina zuivelproducten en -halffabricaten vanuit Nederland, maar het produceert ook zuivelproducten in het land zelf afkomstig van melk van lokale melkveehouders.

Snel opschaalbaar

De nieuwe yoghurtfabriek start met de verwerking van 1,8 miljoen kilo melk en kan meer dan 18 miljoen zakjes drinkyoghurt per jaar produceren. De verwerkingscapaciteit is snel opschaalbaar. De verwachting is dat de fabriek in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik zal worden genomen.

Eigen lokale melkfabriek sinds 1974

Sinds 1974 heeft FrieslandCampina een eigen zuivelfabriek in Nigeria, FrieslandCampina Wamco (West Africa Milk Company). Het bekendste merk van FrieslandCampina in Nigeria is Peak. In 2020 nam FrieslandCampina het zuivelbedrijf Nutricima over, kreeg daarmee een tweede verwerkingslocatie in het zuidwesten van Nigeria en werd daarmee eigenaar van onder andere het merk NuNu.

Lees ook: FrieslandCampina opent innovatie- en ervaringscentrum in Shanghai