FrieslandCampina Ingredients opent lactoferrine-productiefaciliteit

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina Ingredients opent lactoferrine-productiefaciliteit

Geplaatst op:

FrieslandCampina Ingredients heeft een nieuwe lactoferrine-productiefaciliteit in Veghel geopend. De coöperatie, marktleider op het gebied van eiwitten en probiotica, wil met de nieuwe faciliteit voorzien in de stijgende wereldwijde vraag naar dit ingrediënt in kinder- en volwassenenvoeding.

Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit, dat behoort tot de humorale component van het afweermechanisme van het lichaam. Humorale componenten zijn enzymen die zich in het lichaam bevinden. Ze remmen pathogenen remmen of activeren andere cellen of enzymen die pathogenen opruimen. In andere woorden: lactoferrine – van nature aanwezig in moedermelk en in mindere mate in koemelk – kan verschillende potentiële gezondheidsvoordelen bieden. Denk aanondersteuning van het immuunsysteem en vergroting van de weerstand. Met de nieuwe faciliteit verhoogt FrieslandCampina de totale capaciteit van 20 naar 80 ton per jaar. De locatie in Veghel beschikt over de nieuwste, duurzame machines. Deze zijn speciaal zijn ontworpen door de eigen R&D-afdeling om de kwaliteit en zuiverheid van de lactoferrine te garanderen.

Geavanceerde innovatie

In het productieproces van eiwitverwerking zorgt geavanceerde technologie voor absorptie, elutie, filtratie en sproeidrogen. Het bedrijf  gebruikt daarvoor de door bijna 10.000 leden-melkveebedrijven geleverde verse melk. FrieslandCampina Ingredients verwerkt die melk tot hoogwaardige functionele lactoferrine via een mild, speciaal ontworpen  warmtebehandelingsproces Het resultaat is een product met een zuiverheidsgraad van ten minste 95 procent dat beschikt over aanzienlijke ijzerbindende eigenschappen.

Groene stroom

De productiefaciliteit draait voor 100 procent op groene stroom. Die is grotendeels opgewekt op de leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina en gecertificeerd volgens de EU-regeling voor Garantie van Oorsprong. Water en zoutresten, ontstaan tijdens het productieproces, worden hergebruikt. De faciliteit voldoet daarnaast aan de richtlijnen van de Europese Commissie inzake beste beschikbare technieken (BBT) voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van apparatuur. Daarmee voldoet zij aan de nieuwste duurzaamheidsnormen. Herman Ermens, president van FrieslandCampina Ingredients: “Het belang van het ondersteunen van het immuunsysteem voor een betere gezondheid en welzijn wordt tegenwoordig algemeen erkend. Ik kijk ernaar uit samen met onze afnemers in te spelen op deze holistische welzijnstrend door consumenten nieuwe producten aan te bieden die meerdere potentiële gezondheidsvoordelen combineren in één handzaam product.”

De markt voor lactoferrine  zal tot 2027 naar schatting groeien met in elk geval 7,2 procent per jaar. Dit is de verwachting van onderzoeksbureau Global Market Insights. Deze had in 2020 een waarde van $ 195 miljoen.

 

Foto: FrieslandCampina