FrieslandCampina voegt productielocaties samen

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina voegt productielocaties samen

Geplaatst op:

FrieslandCampina gaat productielocaties samenvoegen. De zuivelcoöperatie is van plan om de productie en logistiek van dagverse zuivel in Rotterdam samen te voegen met de dagversezuivelproductie in Maasdam. 

De vestiging van FrieslandCampina in Maasdam. Op deze locatie wordt dagverse zuivel geproduceerd. (Foto: FrieslandCampina)

De locatie in Rotterdam sluit uiterlijk in december 2023. Door de voorgenomen samenvoeging in Maasdam beperkt de zuivelonderneming de CO2-uitstoot van zijn dagverse zuivelproductie met 30 procent. Per 1 mei sluit de coöperatie ook twee melkpoedertorens in Leeuwarden. 

Arbeidsplaatsen vervallen 

De productielocaties maken deel uit van FrieslandCampina Food & Beverage. In Leeuwarden verdwijnen als gevolg van de voorgenomen sluiting van de melkpoedertorens 55 van de 750 arbeidsplaatsen en in Rotterdam vervallen 142 arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd ontstaan in Maasdam als gevolg van de samenvoeging ongeveer veertig nieuwe arbeidsplaatsen boven op de bestaande 267. De aanpassingen in het productienetwerk zullen leiden tot ongeveer € 45 miljoen eenmalige kosten.

Productportfolio FrieslandCampina

“We werken aan een toekomstbestendig en duurzamer productienetwerk”, zegt Roel van Neerbos, president FrieslandCampina Food & Beverage. “De weloverwogen transitie naar een productportfolio dat tegemoetkomt aan de marktvraag naar duurzamere producten met toegevoegde waarde, zoals zuivel onder het On the way to PlanetProof-keurmerk, is daarbij ons vertrekpunt. Dit heeft geleid tot het besluit onze dagversezuivelactiviteiten onder te brengen in Maasdam en twee melkpoedertorens in Leeuwarden te sluiten. We realiseren ons dat dit voor de betrokken medewerkers hard aankomt. Uiteraard zullen we hen zo goed mogelijk begeleiden.” 

Structureel lagere kosten 

In het plan dat FrieslandCampina eind 2020 – tijdens de coronacrisis – aankondigde, ligt de focus op groei, structureel lagere kosten en het optimaliseren van de organisatie. 

Het zuivelconcern wil bij het optimaliseren van de organisatie om de kosten te verlagen de nadruk leggen op het productienetwerk, managementlagen en ondersteunende diensten en functies. Vanaf 2022 worden structureel lagere kosten van meer dan € 100 miljoen per jaar verwacht.