Henri Willig benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau

‹ Terug naar overzicht

Henri Willig benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Geplaatst op:

Henri Willig (70) uit Katwoude, oprichter van  kaasmakerij Henri Willig, heeft afgelopen week vanwege zijn maatschappelijk betrokken manier van ondernemen, zijn jarenlange inzet voor de ontwikkeling van de regio, het behoud van het erfgoed van de Edammer kaas en zijn betrokkenheid bij de grote kerk van Monnickendam de onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen. 

“De heer Willig is een pionier in de biologische zuivelproductie. Hij was al een vroege voorstander van de ‘moderne’ methode van zuivelproductie gedurende een periode, waarin deze vorm van bedrijfsvoering niet populair was vanwege financiële en andere uitdagingen. De heer Willig voorziet met deze vorm van boerenbedrijf niet alleen in het belang van het welzijn van de dieren, maar vooral ook in het kritieke belang voor milieu en daarmee verbonden de gezondheid van de consument. De heer Willig is een van de eerste boeren geweest om deze methode toe te passen in zijn eigen bedrijf. Daarnaast ondersteunde en adviseerde hij jonge boeren met een interesse in de biologische zuivelproductie”, aldus het bericht van de koninklijke onderscheidingen van de gemeente Waterland.  

Henry Willig vrijwillig adviseur

“Sinds 2002 tot op heden adviseert de heer Willig op vrijwillige basis de biologische boeren en stelt bovendien zijn kennis en ervaring ter beschikking. De heer Willig voorziet met deze vorm van boerenbedrijf niet alleen in het belang van het welzijn van de dieren, maar vooral ook in het kritieke belang voor milieu en daarmee verbonden de gezondheid van de consument.”

Het bedrijf van Willig produceert al sinds 1974 ambachtelijke kazen in eigen kaasmakerijen in Katwoude en in Heerenveen. Bekende eigen merken zijn Henri Willig en Hooidammer.

Boerderij en kaasmakerij 

Willig groeide op in Katwoude. Zijn ouders dreven daar een melkveehouderij. De ondernemende boer speelde al snel met de gedachte om zelf kaas te maken. De kaasboerderij, gelegen in het Waterlandse polderlandschap, werd een attractie voor buitenlandse toeristen.

Wat begon als nieuwe uitdaging voor Henri Willigs boerenbedrijf groeide uit tot een florerende kaasmakerij en topbestemming voor kaasliefhebbers. Henri Willig exporteert zijn bijzondere kazen naar meer dan 35 landen. Daarnaast ontvangt Henri Willig jaarlijks miljoenen bezoekers in zijn eigen winkels en kaasboerderijen. Klik hier voor meer infomatie over Henri Willig als een van de zeven gedecoreerden in Waterland.

Kaascadeauketen Cheese & More

De kaascadeauketen Cheese & More waarmee kaasmakerij Henri Willig in 2010 begon, heeft momenteel winkels in de grotere steden in Nederland. Daar zijn er twaalf gevestigd, waaronder de Amsterdamse Kalverstraat. Ook zijn er winkels bij de kaasboerderijen in Katwoude, Volendam en op de Zaanse Schans. Verder zijn er winkels in buitenlandse steden waaronder München en Wenen en in Keulen, Münster en Salzburg.