Hogere fokwaarde: meer kans op 100 ton melk

‹ Terug naar overzicht

Hogere fokwaarde: meer kans op 100 ton melk

Geplaatst op:

De fokwaarde voor kilo’s melk van koeien met een levensproductie van 100.000 kilogram melk ligt gemiddeld 690 kilogram hoger dan die van hun jaargenoten. De fokwaarde voor levensduur van deze koeien is gemiddeld 230 dagen hoger.

Hogere fokwaardeDat blijkt uit een analyse van het team Animal Evaluation Unit (AEU) van Coöperatie CRV in Veeteelt. Daarbij werden de fokwaarden van zwartbonte koeien met een levensproductie boven 100 ton melk en geboren in de periode tussen 1990 en 2012 vergeleken met de fokwaarden van koeien die in hetzelfde jaar zijn geboren.
Gemiddeld scoren de honderdtonners in vergelijking met hun jaargenoten 1,7 punten hoger voor uiergezondheid, 1,9 punten hoger voor laatrijpheid en 1,7 punten hoger voor persistentie.

Fokwaarde als goede voorspelling

De relatie met fokwaarde exterieur is minder sterk. De honderdtonners scoren gemiddeld maar 0,3 punt hoger voor totaal exterieur dan alle koeien uit hetzelfde geboortejaar. Voor percentage vet en eiwit scoren de honderdtonners juist onder gemiddelde fokwaarden. Dat laat volgens AEU zien dat het de melkrijke koeien zijn die eerder de grens van 100.000 kg melk passeren.
“Deze cijfers tonen aan dat fokwaarden een goede voorspelling zijn van de daadwerkelijke capaciteit van koeien”, concludeert onderzoeker Jikke Snelder van AEU. “Met andere woorden: hogere fokwaarden vergroten de kans dat een koe honderdtonner wordt.”

Bekijk hier de figuren die de analyse van de honderdtonners opleverde.