Koeien weer in de wei op Campina Eerste Lentedag

‹ Terug naar overzicht

Koeien weer in de wei op Campina Eerste Lentedag

Geplaatst op:

Bij melkveehouder Coen Wantenaar in Soest zijn op de Campina Eerste Lentedag de koeien weer de wei in gegaan. Olympisch turnkampioen Epke Zonderland opende de staldeuren om de koeien naar buiten te laten. 

Foto: Rodney Kersten

Melkveehouder Coen Wantenaar is bewust bezig met duurzame productie en levert melk die het onafhankelijke On the way to PlanetProof-keurmerk heeft. Om dit keurmerk te krijgen moet een product voldoen aan strikte voorwaarden op het gebied van dierengezondheid en -welzijn, natuur en klimaat. 

Campina Eerste Lentedag

“Het On the way to PlanetProof-keurmerk stimuleert ons op de boerderij om continu bezig te zijn met verbeteringen die nodig zijn om te blijven voldoen aan de voorwaarden die het keurmerk stelt”, vertelt Wantenaar. “Zo hebben we vorig jaar alle koebedden ruimer gemaakt en kijken we nu waar en hoeveel kruidenrijk grasland we de komende jaren extra gaan telen.”

Daarnaast investeert Wantenaar in biodiversiteit door op een deel van zijn land verschillende bloemen en planten te laten groeien en verbouwt hij 95 procent van het voer dat zijn koeien krijgen zelf. Dit is minder belastend voor het klimaat dan wanneer hij het voer elders zou moeten kopen.

Kijk hier de livestream terug van de Campina Eerste Lentedag.

On the way to PlanetProof Melk

De Stichting Milieukeur (SMK) heeft per 1 januari het certificatieschema voor On the way to Planet Proof Melk voor het eerst geheel herzien. De focus van de wijzingen ligt op uitbreiding van natuur en landschapsbeheer en diergezondheid en dierenwelzijn. 

Het certificatieschema is eind 2018 voor het eerst gepubliceerd. Inmiddels zijn drie zuivelketens met ruim zevenhonderd melkveehouders gecertificeerd. Deze groep zet significante stappen op zowel biodiversiteit, klimaat als diergezondheid en dierenwelzijn en draagt hiermee bij aan het integraal verduurzamen van de melkveehouderij.

Open Boerderijdagen 2022

Op vrijdag 27 mei (de dag na Hemelvaartdag) en maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) openen meer dan zestig boerenfamilies de staldeuren voor publiek tijdens de vijftiende editie van de Campina Open Boerderijdagen. De boeren laten met spelactiviteiten zien hoe melk van de grazende koeien in de wei terechtkomt in het glas.