MCC Vlaanderen: Kwaliteit Vlaamse melk behoudt topniveau

‹ Terug naar overzicht

MCC Vlaanderen: Kwaliteit Vlaamse melk behoudt topniveau

Geplaatst op:

In Vlaanderen zijn de melkveehouders er in 2019 in geslaagd de kwaliteit van Vlaamse melk op topniveau te behouden, meldt MCC Vlaanderen in haar jaarverslag 2019. De gewijzigde melkkwaliteitsreglementering biedt het melkcontrolecentrum een belangrijkere rol in de opvolging van kwaliteitsproblemen van de afnemers.

 

Tekst: Yves De Groote

De dalende lijn in het aantal actieve melkveehouders in Vlaanderen zet zich door: in 2019 waren dat er nog 4.107; dat zijn er 139 minder dan het jaar ervoor, maar samen produceerden zij in 2019 wel 2,6 procent meer topkwaliteitsmelk. 

Kwaliteit Vlaamse melk 

Dat die melk van topkwaliteit is, blijkt wel uit de resultaten van de analyses die MCC Vlaanderen uitvoert om de kwaliteit en de samenstelling te bepalen van de melk die de melkveehouders leveren. De hoge bacteriologische kwaliteit van de Vlaamse melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 9.600 per ml en een gemiddeld coligetal van 11,9 per ml. In 2018 was dit respectievelijk 10.600 per ml en 10,8 per ml. 

Betere uiergezondheid

Een steeds verbeterende uiergezondheid resulteert voor het eerst in een gemiddeld celgetal lager dan 200.000 per ml. In 2018 was dit getal 207.000 per ml. Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk zorgt er voor dat vandaag nog in amper 0,02 procent van 602.545 melkleveringen residuen worden aangetoond. Voor 2018 was dit 0,025 procent van de 611.088 melkleveringen. Voor de kwaliteitsperceptie van de consument is dit belangrijk.

Op maandbasis blijf meer dan 98 procent van de melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen, dat zijn bedrijven zonder ‘strafpunten’.

Gewijzigde melkkwaliteitsreglementering 

De gewijzigde melkkwaliteitsreglementering biedt kopers van melk steeds meer mogelijkheden om de aanlevering van melk zelf op te volgen. Zij krijgen de mogelijkheid om beter antwoorden te geven op de vragen van klanten, maar hebben ook meer vrijheid voor innovatie, waardoor ze sterker staan op de nationale en internationale markt. 

Dit vereist van MCC een grotere flexibiliteit om de gevraagde analyses snel en accuraat uit te voeren en te rapporteren. De opvolging van kwaliteitsproblemen biedt MCC een steeds belangrijkere rol. Kwaliteitsproblemen komen vroeger in beeld. “Het is een uitdaging om onze organisatie voldoende wendbaar te maken, zodat ze snel kan reageren en inspelen op de toenemende behoeften van de veehouder om hem te blijven ondersteunen”, aldus MCC-voorzitter François Achten.

DjustConnect-deelplatform

De analyses op melk creëren een grote en belangrijke flow van data die, voor menige partner van de melkveehouder, nuttige informatie oplevert. Via DjustConnect, het deelplatform waarop data geavanceerd kunnen worden gedeeld in de Vlaamse agrovoedingsketen, ontstaan mogelijkheden om deze data te ontsluiten met respect voor de boer, die als eigenaar van de data centraal staat.

Weidegang

Rond het uitvoeren van audits op weidegang ontwikkelt zich momenteel in Vlaanderen een hele markt. MCC, dat de audits uitvoert, bekijkt momenteel welke rol het hierin kan spelen, en met welke partners het deze eventueel kan uitvoeren.