Milcobel helpt mee aan datadeelplatform DjustConnect

‹ Terug naar overzicht

Milcobel helpt mee aan datadeelplatform DjustConnect

Geplaatst op:

Milcobel, Aveve, Boerenbond, CRV en DGZ brengen samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) een deelplatform voor landbouwdata in Vlaanderen in bedrijf: DjustConnect.

De eerste toepassingen van DjustConnect komen in het voorjaar in de melkveesector in gebruik. Daarna volgen andere agrifoodsectoren. Melkveehouders kunnen via DjustConnect gegevens delen over de dagelijkse praktijk op het bedrijf, zoals kwaliteit en temperatuur van de melk en eindproduct. Ook advisering verloopt via het platform.

Wat is nieuw aan DjustConnect?

De boer die deelneemt aan het nieuwe platform blijft eigenaar van de data en beslist zelf met wie en waarvoor hij zijn data deelt. Nieuw aan DjustConnect is dat agrarische ondernemers niet een op een data met vertrouwde bedrijven delen, maar aan andere bedrijven de toegang tot hun data gaan verlenen via snelle connecties.

Niet alleen voor Milcobel

Zuivelcoöperatie Milcobel dat ongeveer 2.600 leden heeft, ontvangt al veel data van zijn melkveehouders. “Onze motivatie om toe te treden tot DjustConnect is tweeledig. Enerzijds willen we onze boeren vooruit helpen door hen gericht te gaan adviseren. Anderzijds kunnen we er ook als zuivelbedrijf ons voordeel uit halen, bijvoorbeeld voor productontwikkeling”, aldus Milcobel-voorzitter Dirk Ryckaert. Ook andere zuivelbedrijven kunnen zich aansluiten bij het nieuwe datadeelplatform. 

Europese overheid

DjustConnect wordt financieel ondersteund door de Europese overheid en de sector. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro) draagt bij met bijna € 500.000. Milcobel, Aveve, Boerenbond, CRV en DGZ leggen samen een hoger bedrag op tafel.