Meeste Duitse melk niet meer genetisch gemanipuleerd

‹ Terug naar overzicht

Meeste Duitse melk niet meer genetisch gemanipuleerd

Geplaatst op:

Bijna tachtig procent van de in Duitsland geproduceerde melk is niet genetisch gemanipuleerd. Tien jaar geleden was dat heel anders, toen was slechts vijf procent ‘schoon’. GMO-vrije melk is bij onze oosterburen nu de standaard.

Vorig jaar is 78,3 procent van de melk in Duitsland gegarandeerd zonder inbreng van genetische gemodificeerde organismen (GMO) geproduceerd, tegenover 74 procent in 2021. Van alle melkproducenten die het etiket ‘Ohne Gentechnik’ voeren is bovendien 4,3 procent biologisch. Deze bedrijven mogen ook geen voeders gebruiken GMO bevatten. Dit betekent dat GMO-vrije melk, ofwel VLOG-melk, in tien jaar tijd is uitgegroeid van een nicheproduct tot de standaard. De meeste melkverpakkingen in de schappen van supermarkten dragen inmiddels het keurmerk ‘Ohne GenTechnik van het Verband Lebensmittel ohne Gentechnik (VLOG). Dat schept duidelijkheid voor de consument.

VLOG

De Vereniging voor Levensmiddelen zonder Genetische Manipulatie (VLOG) kent het keurmerk ‘Ohne GenTechnik’ voor levensmiddelen toe. Bedrijven die hun producten met het zegel willen labelen, moeten voldoen aan de wettelijke vereisten die bij het keurmerk horen. Tot de aangesloten bedrijven behoren boeren, verwerkers, marketeers, voedsel- en diervoederfabrikanten, handelsbedrijven, laboratoria en certificatie-instellingen. De vraag en de verwerking bepalen de marktgroei van VLOG-melk, stellen partijen uit de markt. De mogelijkheden op de verwerkingslocaties van de melkleveranciers hangen samen met het aantal veehouders dat mee kan doen aan het concept. De vraag naar VLOG-voeders groeit met name vanuit zuivelketens