Melk Waddeneilanden: duurzame verwerking is mogelijk

‹ Terug naar overzicht

Melk Waddeneilanden: duurzame verwerking is mogelijk

Geplaatst op:

Alle melk op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kan er duurzaam tot zuivelproducten worden verwerkt. Dit toont een haalbaarheidsstudie van Van Hall Larenstein in opdracht van drie ondernemers van de eilanden en de provincie Friesland. 

Schiermonnikoog.

De bedoeling is om meer melk op de Waddeneilanden tot kaas te verwerken. Dit vermindert het transport van melk naar het vasteland. De wei die bij het maken van kaas ontstaat kan het best worden verwerkt tot ricotta en ijs, zo onderzocht Van Hall Larenstein op basis van een scenario-analysemodel. 

Melk met minder transportkosten

Op deze manier zijn de transportkosten minder, is de productieketen kort en is er een groter aanbod van streekproducten op de eilanden. De ondernemers op de eilanden ondersteunen bij het uitwerken van het scenario.

Natuurvriendelijke landbouw

Dit voorjaar werd bekend dat de zeven boeren en de zuivelcoöperatie op Schiermonnikoog provinciale subsidie krijgen voor hun omschakeling naar natuurvriendelijke landbouw. De melkveehouders van Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog en Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog willen een eigen zuivelproductenlijn en een nieuwe zuivelboerderij opzetten. De zeven boeren hebben plannen om onder andere een eigen kaas als eilander streekproduct te maken.