Steun voor boeren en zuivelcoöperatie Schiermonnikoog

‹ Terug naar overzicht

Steun voor boeren en zuivelcoöperatie Schiermonnikoog

Geplaatst op:

De zeven boeren en de zuivelcoöperatie op Schiermonnikoog krijgen provinciale subsidie voor hun omschakeling naar natuurvriendelijke landbouw.

Gedeputeerde Staten van Friesland stellen voor het project ‘Schiermonnikoger landbouwtransitie 2020-2021’ een bedrag van € 164.000 beschikbaar, melden de boeren op hun website Boerenopschier.

Eigen zuivelproducten van Schiermonnikoog 

zuivelcoöperatie schiermonnikoogDe melkveehouders van Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog en Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog, die een jaar geleden is opgericht, willen een eigen zuivelproductenlijn en een nieuwe zuivelboerderij opzetten. De zeven boeren hebben plannen om onder andere een eigen kaas als eilander streekproduct te maken.

Stikstofuitstoot verminderen

De eigen producten moeten de inkomsten van de boerenbedrijven bij een kleinere veestapel op peil houden. De boeren die samen circa 650 koeien houden, willen via inkrimpen de stikstofuitstoot van hun veestapel met 35 procent verminderen en de hierdoor weggevallen inkomsten compenseren.

Biodiversiteit

Het subsidiegeld is tevens bestemd voor het ontwikkelen van biodiversiteit in de Banckspolder op het Waddeneiland. Ook moeten hiermee de organische reststromen op het eiland worden verwerkt om de bodemkwaliteit in de polder te verbeteren.