Melkveehouders gaan biogas leveren aan ForFarmers

‹ Terug naar overzicht

Melkveehouders gaan biogas leveren aan ForFarmers

Geplaatst op:

Vijf melkveehouders uit buurtschap Oxe bij Deventer gaan onder andere de fabriek van ForFarmers in Deventer voorzien van biogas dat is opgewekt op hun eigen erf. 

De fabriek van ForFarmers in Deventer. (Foto: ForFarmers)

Dit gas gebruikt het mengvoerbedrijf om een stoomketel te verhitten. De stoom die zo geproduceerd wordt is nodig voor het persen van brokken. Daarvoor gebruikt het bedrijf nu nog aardgas. Medio dit jaar wordt het eerste biologische gas gebruikt.

Biogas van Oxe Geeft Gas

De vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers werken in het project ‘Oxe Geeft Gas’ samen aan de productie van het biologische gas op de boerderij. De veehouders vergisten rundveemest van hun bedrijf. Bij de vergisting ontstaat biogas dat via een biogasleiding wordt vervoerd naar de fabriek van ForFarmers. 

Melkveehouders bouwen biogasinstallatie

Een van de vijf melkveehouders heeft al een biogasinstallatie, de andere deelnemers gaan de komende maanden hun installatie bouwen. Ook moeten de stallen van de melkveehouderijen worden aangepast. In de tijd dat op het boerenerf hieraan gewerkt wordt, wordt de biogasleiding aangelegd en past ForFarmers de eigen stoomketelinstallatie aan om deze geschikt te maken voor het biologische gas. 

Subsidieverstrekkers en financiers

Naast de gemeente Deventer zijn de provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel (EFO) subsidieverstrekker en financier van het initiatief. 

Lees ook: Biogas Plus nieuwe partner in project monomestvergisting