Melkveeorganisaties richten wereldwijd dataplatform op

‹ Terug naar overzicht

Melkveeorganisaties richten wereldwijd dataplatform op

Geplaatst op:

Melkveeorganisaties uit een aantal landen hebben het International Dairy Data Exchange Network (idden) opgericht. Het nieuwe platform moet de internationale uitwisseling van gegevens in de melkveehouderij vereenvoudigen. Het gaat om data tussen de melkcontroleorganisaties en leveranciers van melkveesystemen zoals melkmachines.

Melkvee in New South Wales, Australië.

Idden heeft geen winstoogmerk en is opgericht door organisaties uit Nederland, Belgie, Luxemburg, Duitsland, Australië, Oostenrijk, Canada, Denemarken, IJsland, Finland, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten. 

Data-uitwisseling melkveeorganisaties

Idden levert diensten voor gegevensuitwisseling die melkapparatuur op de boerderij integreren met nationale zuivelinformatiesystemen en databases. Het opereert met een bestaand platform en wil de hub voor het uitwisselen van gegevens verbinden met on-farm en cloudgebaseerde datasystemen van fabrikanten van zuivelapparatuur en vervolgens met andere zuivelgerelateerde fabrikanten van apparatuur of sensoren zoals hittedetectie, melksamenstelling, gezondheid en ziektediagnostiek. 

In Nederland is fokkerijorganisatie CRV een van de oprichters van idden. De andere deelnemende organisaties zijn DataGene (Australië), Lactanet (Canada), National Dairy Herd Information Association (Verenigde Staten), NCDX (Denemarken, IJsland, Finland, Noorwegen, Zweden), RDV (Oostenrijk en Duitsland) en Vit (Duitsland). 

Interface met zuivelorganisaties

Fabrikanten kunnen idden gebruiken als universele interface met zuivelorganisaties over de hele wereld. Melkregistratieorganisaties en andere dienstverleners op de boerderij kunnen een gegevensinterface bouwen en onderhouden om verbinding te maken met meerdere bedrijven. Melkveehouders houden de regie over hun data; ze moeten toestemming geven voor een eventuele uitwisseling van gegevens. 

Wereldwijd

Waar mogelijk integreert idden met standaardinterfaces. De nieuwe dienst gaat samenwerkingen ontwikkelen ​​voor fabrikanten van melkapparatuur, andere bedrijven met zuivelapparatuur of sensoren, en organisaties voor melkregistratie en de zuivelindustrie in andere delen van de wereld. Het doel is dat het dataplatform uitgroeit tot een dienst voor gegevensuitwisseling van fabrikanten van zuivelapparatuur en leden van de zuivelindustrie wereldwijd.

Melkproductie

Fokkerijorganisatie CRV deed samen met Wageningen Lifestock Research onderzoek naar de melkproductie. Daaruit blijkt dat koeien met minder schommelingen in de productie van melk gezonder en veerkrachtiger zijn en langer leven. Lees hier meer.