MilchDialog: zuivelprijzen moeten beter

‹ Terug naar overzicht

MilchDialog: zuivelprijzen moeten beter

Geplaatst op:

De protestorganisatie MilchDialog, waarin zes Duitse melkveehoudersorganisaties actief zijn, eist betere zuivelprijzen. Ook de prijzen voor vlees moeten wat haar betreft omhoog. MilchDialog houdt vanaf deze maand onder het motto Schluss mit Lustig in heel Duitsland acties bij zuivelverwerkers en slachterijen. Ook zijn er blokkades en demonstraties bij distributiecentra van supermarktketens.

De Duitse melkveehouders eisen voor een liter melk € 0,15 meer. De acties hebben inmiddels voorzichtige resultaten opgeleverd. Onlangs werd ook de wet die de Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen moet implementeren aan het parlement aangeboden.

MilchDialog strijdt voor bestaan boeren

De deelnemers zijn het eens over een gemeenschappelijk standpunt over ondersteuning voor supermarktorganisaties. Na talloze acties van boeren voor de centrale distributiecentra van supermarktketens liggen er nu verschillende suggesties en aanbiedingen op tafel hoe de economisch rampzalige situatie van de boeren kan worden verbeterd. 

Feit is dat boeren korte-, middellange- en langetermijnoplossingen en -initiatieven van alle marktdeelnemers en politici nodig hebben om het voortbestaan ​​van hun bedrijven te verzekeren. De liquiditeitsstijging op korte termijn die de bedrijven nodig hebben om de komende maanden te overleven, moet ook naar de boerderijen komen via een kortetermijnverhoging van de marktinkomsten van de producenten.

Redelijke zuivelprijzen

Dat vraagt ​​niet alleen om initiatief van supermarkten, maar ook van verwerkers. De MilchDialog wil van de markt producentenprijzen die een redelijke vergoeding voor het geproduceerde voedsel en een duurzame verdere ontwikkeling van de bedrijven boerderijen mogelijk maken.

Zes organisaties

In MilchDialog voeren zes organisaties actie: het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM), Land schafft Verbindung (LvS), Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), European Milk Board (EMB), Deutsche Milchboard en Freie Bauern. 

Lees ook: Duitse biologische melkveehouder werkt onder de kostprijs