Milk Trading Company behaalt 1,6 cent winst per liter melk

‹ Terug naar overzicht

Milk Trading Company behaalt 1,6 cent winst per liter melk

Geplaatst op:

Milk Trading Company behaalde met een gemiddelde winst van 1,6 cent per liter melk in het eerste kwartaal van dit jaar een goed resultaat. Deze winst compenseerde de lagere, maar uit het dal klimmende, fysieke melkprijs en de hogere kosten voor krachtvoeder.

Milk Trading Company (MTC) werkt volgens hedging. De coöperatie betaalt de melkproducent bij als de prijzen ondergemiddeld zijn en probeert bovendien een plus te realiseren, door gebruik te maken van de zuiveltermijnmarkten. 

MTC realiseert sinds de start in België in 2018 een constante plus van 2,8 eurocent per liter. Zo zijn de leden steeds verzekerd van een stabiele en bovengemiddelde melkprijs.

Milk Trading Company: grote vraag

Er zijn momenteel 193 Belgische melkveehouders en 129 Nederlandse aangesloten bij MTC. Ze produceren in totaal 528 miljoen liter. “We verdubbelen zowat elk jaar in omvang”, vertelt MTC-directeur Dirk Coucke. “De vraag is groot, ook omwille van de puike resultaten van de afgelopen jaren. We zijn gestart met hedging in juli 2018. De plus is even groot in Nederland als in België. Hoe dieper het dal, hoe beter ons resultaat. Het is immers risicomanagement.”

“De huidige vooruitzichten voor de zomer zijn prima met prijzen die bovengemiddeld zijn”, vervolgt Coucke. “De melkprijzen waaraan momenteel wordt verhandeld op de beurs voor de komende zes maanden zijn € 38 à € 38,50 per 100 liter, vergelijkbaar met de Nederlandse FC-garantieprijs.”

Beheersbare prijsrisico’s

MTC werd in juli 2018 in België opgericht. Twee jaar geleden ging de coöperatie voor melkveehouders in Nederland van start. Het doel van de coöperatie is om prijsrisico’s van melk beheersbaar te maken en om gezamenlijk in actie te kunnen komen op de termijnmarkt.

Bron: MTC