Milk Trading Company: grip op melkprijs blijft voornaamste doel

‹ Terug naar overzicht

Milk Trading Company: grip op melkprijs blijft voornaamste doel

Geplaatst op:

De Milk Trading Company ziet voor het eerst sinds haar oprichting in 2017 dat de vastgezette melkprijzen op de termijnmarkt lager zijn dan de huidige melkprijs.

“We streven niet naar het hoogst haalbare bij het vastzetten van de melkprijs”, vertelt Niek Groot Wassink, adviseur Financieel Management en bestuurslid van de MTC, tijdens een webinar voor de leveranciers van A-Ware. “Ons doel is juist de trend van de zuivelmarkt, met zijn hoge pieken en dalen, te doorbreken en deze af te vlakken. Voor 2022 zitten we 4 tot 5 cent boven de gemiddelde prijs, waardoor we, ondanks dat we nu voor het eerst in een verliespositie zitten, nog steeds de gemiddelde 2 cent winstmarge over alle jaren kunnen behalen.”

Melkprijs boven € 0,40

Met de sterk stijgende zuivelnoteringen van de laatste maanden ligt de melkprijs inmiddels ruim boven de € 0,40 per liter. Desondanks blijft instappen op de melktermijnmarkt rendabel, bericht DLV Advies.

Managen van prijsrisico’s

Het managen van prijsrisico’s van voer en melk wordt voor veel ondernemers steeds belangrijker. Groot Wassink: “De MTC is opgericht met als voornaamste doel grip te krijgen op de melkprijs. We willen zo de liquiditeit versterken door de extreme dalen en daardoor kleine pieken in de melkprijs af te vlakken en onze kennis te delen met onze leden. Juist inzage en kennis in prijsvorming en termijnmarkt zorgt dat de veehouder pas echt grip krijgt op de melkprijs.”

Ook voerprijs vastzetten 

“Voor het eerst, vanaf de oprichting van de MTC zitten we in een verliespositie”, vervolgt Groot Wassink zijn presentatie. “We hedgen op de termijnmarkt niet alleen de prijs voor melk, maar ook op die van voer. Dit werkt overigens precies omgekeerd. Bij een zuivelcontract verkoopt MTC eerst grondstoffen en koopt die later terug. Bij een voercontract kopen we eerst voer om het daarna weer te verkopen. Wij hebben begin dit jaar een forse winst gemaakt op voer. Dit resultaat komt ook in de pot van MTC en wordt, samen met de winst of het verlies op de melkprijs, verrekend en aan de deelnemer overgemaakt. Het vastzetten van de melkprijs zorgt voor 80 procent van het resultaat, het vastzetten van de voerprijs draagt 20 procent bij.” 

Resultaat Milk Trading Company

In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde Milk Trading Company een goed resultaat met een gemiddelde winst van 1,6 cent per liter melk. Deze winst compenseerde de lagere, maar uit het dal klimmende, fysieke melkprijs en de hogere kosten voor krachtvoer.