Modern melkveebedrijf in Lego toont innovaties

‹ Terug naar overzicht

Modern melkveebedrijf in Lego toont innovaties

Geplaatst op:

De beroepsvereniging van de zuivelindustrie BCZ en de landbouworganisaties Boerenbond en ABS hebben een moderne melkveehouderij laten nabouwen in Lego. De boerderij die op sociale media wordt gedeeld, wil kinderen op een speelse manier kennis laten maken met de melkveehouderij. 

Het Lego-melkveebedrijf is gebouwd naar het voorbeeld van het zuivelbedrijf Moereveld in Torhout, bericht het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw Vilt.

Voer- en melkrobot

Het melkveebedrijf van Lego-blokjes laten zien hoe melkveehouders technologische innovaties gebruiken om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te werken en het comfort van de dieren te bevorderen. Zo heeft een melkveehouder hulp van een voerrobot en een melkrobot om zijn dieren te voeren en te melken en zet hij een pocketvergister in om biomassa om te zetten in duurzame energie. Een koeborstel in de stal zorg voor extra comfort bij de dieren.

Melkveehouderij van Lego staat in Torhout

Het Belgische melkveebedrijf Moereveld uit Torhout geldt als voorbeeld voor de Lego-boerderij. Het bedrijf is uitgerust met zonnepanelen, een pocketvergister en de 127 koeien worden gemolken met twee melkrobots. Melkveehouders Bjorn Moyaert en zijn vrouw Cindy Vandevoorde namen de boerderij in 2002 van haar ouders over. Drie jaar geleden werd de melkveetak uitgebreid met de verkoop van ijs. De ijsbereiding en winkelverkoop wordt gedaan door Cindy, terwijl Bjorn de zorg voor de koeien voor zijn rekening neemt.

Klimaat nauw aan het hart

Moyaert over zijn bedrijf: “De mest verwerken we grotendeels. De methaan uit de mest wordt gebruikt als energieleverancier voor het bedrijf. Het water van onze daken vangen we op in een grote kelder van 400 m3 en dient als drinkwater voor onze dieren. We willen op termijn volledig zelfvoorzienend zijn. Het klimaat ligt me ook nauw aan het hart. Onze kinderen zijn de generatie van morgen.”

De Lego-boerderij wordt gedeeld op onder meer Twitter.