'Energieverbruik melkveebedrijf kan fors omlaag'

‹ Terug naar overzicht

'Energieverbruik melkveebedrijf kan fors omlaag'

Geplaatst op:

Een melkveebedrijf kan het energieverbruik van gemiddeld 50 kilowattuur per 1.000 kilo melk omlaag brengen tot circa 26 kilowattuur per 1.000 kilo. Een volledig duurzaam ingericht nieuw bedrijf verbruikt nog maar 20 kilowattuur per 1.000 kilo melk. 

Besparingen kunnen oplopen tot circa € 5.000 per jaar. Dit komt naar voren uit het Utrechtse project Energieneutrale Melkveehouderij van organisatie LaMi, dat onlangs werd afgerond. 

Besparen op energieverbruik

Het project heeft laten zien dat melkveebedrijven met individuele maatregelen 25 tot 75 procent  kunnen besparen op het energieverbruik. Daarnaast kunnen de meeste bedrijven elektriciteitsneutraal worden door het plaatsen van zonnepanelen op staldaken. Energieneutraal worden kan tevens met zonnepanelen, een windmolen of biomassa vergisten. Ook zelf geproduceerde energie opslaan wordt steeds belangrijker.

Het begint met inzicht 

Energie besparen begint met inzicht in het verbruik. In de melkveehouderij gaat het om het melken, het koelen, het reinigen, het verwarmen van het water voor de koeien en de verlichting. Besparen is mogelijk door onder andere apparaten beter af te stellen en zeker ook met nieuwe investeringen in stallen of apparatuur. 

Op eigen grond

Met het opwekken van duurzame energie kan een melkveebedrijf ook op eigen grond voorzien in energie. Zonnepanelen in combinatie met eventueel een kleine windmolen zijn relatief eenvoudig te plaatsen en leveren direct resultaat op.

Voorbeeldbedrijven

Er deden drie melkveebedrijven mee aan het project: de familie Peek in Wilnis,  familie Oskam in Leusden en de familie Veldhuizen in Eemdijk. Deze voorbeeldbedrijven gaven aan wat er in de praktijk mogelijk is met het besparen van gas, elektriciteit en diesel en het duurzaam opwekken van energie.