Nederlanders overschatten hun uitgaven aan voedsel

‹ Terug naar overzicht

Nederlanders overschatten hun uitgaven aan voedsel

Geplaatst op:

Nederlanders schatten dat ze ongeveer 24 procent van het huishoudinkomen aan voedsel uitgeven, toont onderzoek aan van bureau DirectResearch in opdracht van LTO Nederland onder 1.560 respondenten. Toch besteedt een huishouden in Nederland gemiddeld echter slechts 8 procent aan voeding, blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederlanders denken dus meer aan voeding uit te geven dan in werkelijkheid, concludeert LTO. Van de respondenten geeft 77 procent aan meer dan 10 procent an het besteedbaar inkomen aan voedsel uit te geven. Verder denkt 18 procent dat de uitgaven aan voedsel tussen de 6 en 10 procent  van de totale bestedingen liggen terwijl zo’n 4 procent zegt minder dan 5 procent van het huishoudinkomen aan voedsel te besteden. 

Minste uitgaven aan voedsel

De daadwerkelijke uitgaven aan voeding zijn in Nederland laag – niet alleen vergeleken met de perceptie, maar ook vergeleken met vroeger en met het buitenland. Nederland behoort, net als onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, tot de landen in de EU waar de inwoners het kleinste deel van hun inkomen aan voedsel besteden. 

Wat verdient een boer?

De Nederlander is zich eveneens niet bewust van wat de boer verdient. Eind juni startte voerleverancier Agrifirm daarom de campagne gebruikjeboerenverstand.nl om de consument bewust te maken van de inkomensverdeling in de voedselketen.

Lees hier meer over het onderzoek van LTO naar de consumentenbestedingen aan voedsel.