Nieuwe apparatuur Tetra Pak vermindert CO2-uitstoot en waterverbruik

‹ Terug naar overzicht

Nieuwe apparatuur Tetra Pak vermindert CO2-uitstoot en waterverbruik

Geplaatst op:

De nieuwe verwarmings- en verpakkingsapparatuur die het Zweedse bedrijf Tetra Pak heeft ontwikkeld voor de zuivelindustrie zorgt voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en minder waterverbruik. Dat kan volgens het bedrijf resulteren in een besparing op de operationele kosten tot circa 30 procent.

De nieuwe UHT 2.0 OneStep-verwarmingstechnologie en de E3/Speed Hyper-verpakkingstechnologie zorgen voor minder water- en stoomverbruik. Daardoor ontstaat er minder afvalwater. Door het toevoegen van een waterfilterunit aan de E3/Speed Hyper kan 5.500 liter water per draaiuur van de vulmachine worden teruggewonnen.

Geïntegreerde oplossing Tetra Pak

In vergelijking met een conventionele lijnoplossing vermindert de nieuwe geïntegreerde oplossing de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent, stelt Tetra Pak. Het waterverbruik ligt 70 procent lager en het productverlies neemt met 30 procent af.

Nieuwe sterilisatietechnologie

De E3/Speed Hyper is een aseptische vulmachine voor kartonnen verpakkingen. De machine kan tot 40.000 portieverpakkingen per uur produceren en maakt gebruik van een nieuwe sterilisatietechnologie om dat efficiënter en sneller te doen dan tot nu toe mogelijk was. Dit vermindert de impact op het milieu en vergemakkelijkt de recycling van water.

Lager elektriciteitsverbruik

Door de verhoogde capaciteit kunnen bedrijfskosten tot 10 procent dalen, stelt de machinefabrikant. Daarnaast biedt het een milieuvriendelijk alternatief voor aseptische PET-apparatuur. Het elektriciteitsverbruik en de CO2-emissie zijn een factor vijf lager dan bij aseptische PET-lijnen.