Nieuwe melkveestal bouwen wordt twee keer zo duur

‹ Terug naar overzicht

Nieuwe melkveestal bouwen wordt twee keer zo duur

Geplaatst op:

Het bouwen van een nieuwe melkveestal werd in twee jaar tijd bijna tweemaal zo duur door gestegen prijzen voor bouwmaterialen, een hogere rente en gestegen arbeidskosten. Dit concluderen adviseurs van het Belgische adviesbureau Liba op basis van recent opgestelde bedrijfsplannen.

Het bouwen van een nieuwe stal voor melkvee kost in offertes nu circa € 470 per vierkante meter. Twee jaar geleden was dat nog ongeveer € 300 per vierkante meter. De kosten per koe bij nieuwbouw zijn daarmee toegenomen van € 3.900 naar € 6.110. Dit bedrag betreft de kosten voor het gebouw en de stalinrichting, maar is exclusief de melkinstallatie. Liba verwacht dat de bouwkosten de komende tijd nog verder zullen oplopen, onder meer vanwege stijgende loonkosten bij bouwbedrijven.

Rente bij bouwen

Veehouders met nieuwbouwplannen worden bovendien geconfronteerd met een hogere rente op geleend kapitaal. Werd twee jaar geleden nog gerekend met 1,5 procent, nu is 3 procent reëel. Bij een aflossingstermijn van twintig jaar betekenen de hogere bouw- en rentekosten een stijging van de financieringslast van € 254 naar € 489 per koe per jaar.

2,3 cent per kilogram melk

Een stijging van de kosten met € 232 per koe per jaar is, bij een gemiddelde jaarproductie van 10.000 kilogram melk per koe, circa 2,3 cent per kilogram melk, aldus Liba.