Omzet Lely groeit met 15 procent

‹ Terug naar overzicht

Omzet Lely groeit met 15 procent

Geplaatst op:

Lely, producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij,  heeft vorig jaar een groei van 15 procent gerealiseerd op een totale omzet van € 702 miljoen. In 2021 bedroeg de omzet € 611 miljoen. Dat blijkt uit de jaarresultaten over 2022.

De  jaarcijfers vallen lager uit dan verwacht, hoewel het te midden van de uitdagende omstandigheden – zoals het stoppen van de activiteiten in Rusland, Covid-19 en de componententekorten – een goed resultaat is voor Lely als marktleider in geautomatiseerde systemen voor melkveehouders.

Blijven investeren

Dankzij de omzetgroei kan Lely doorgaan met investeren in kwaliteit en compliance en blijven voldoen aan toenemende wet- en regelgeving wereldwijd. Daarnaast blijft Lely investeren in duurzame innovaties voor melkveehouders op de lange termijn. Ruim 8 procent van de totale omzet is geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor nieuwe innovaties voor de boerderij van de toekomst.

Het bedrijf meldt verder in zijn jaarverslag dat de activiteiten in Rusland zijn gestopt na de militaire invasie in Oekraïne. Bovendien drukken componententekorten – onder andere als gevolg van EU-sancties tegen Rusland – het resultaat. Ze zorgen eveneens voor lange levertijden naar klanten. Hoewel het orderboek voor dit jaar zeer sterk is blijft de situatie rondom componenten een uitdaging.

Uitrol Lely Sphere stagneert

De uitrol van Lely Sphere stagneert door stilgevallen vergunningverlening. Ook de voortdurende onzekerheid rond de stikstofcrisis in Nederland speelt een rol. Lely is deze pilot voor stikstofreductie afgelopen zomer gestart, samen met FrieslandCampina en Rabobank. De Lely Sphere is een installatie die de stikstofuitstoot in de stal van een melkveebedrijf tot maximaal 70 procent verlaagt.

Lely opereert in Maassluis vanuit de Lely Campus. Deze locatie, waar men producten ontwikkelt voor het melkveebedrijf van de toekomst, is vernieuwd en heeft een verdubbeld werkoppervlak voor het kantoor en de fabriek. Vorig jaar zomer is de vernieuwde Lely Campus officieel geopend door koning Willem Alexander.