SMK helpt melkveehouders met trainingen

‹ Terug naar overzicht

SMK helpt melkveehouders met trainingen

Geplaatst op:

Melkveehouders van het keurmerk On the way to PlanetProof kunnen kiezen uit een aanbod van trainingen en andere vormen van kennisvergaring op het gebied van klauwgezondheid, diergezondheid en dierenwelzijn. SMK (Stichting Milieukeur), beheerder van het keurmerk, heeft een lijst met erkende trainingen gepubliceerd, waar melkveehouders gebruik van kunnen maken. De trainingen gaan over klauwverzorging en diergezondheid en dierenwelzijn in meer algemene zin.

SMK helpt melkveehouders met trainingenBinnen het certificatieschema voor On the way to PlanetProof melk handelen meerdere eisen over diergezondheid en welzijn. Om aan een aantal van deze eisen te voldoen, worden melkveehouders verplicht hun kennis te actualiseren. Naast de verplichte cursus of studieclub diergezondheid en dierenwelzijn, kan de melkveehouder een opfriscursus klauwverzorging volgen als hij de klauwverzorging zelf wil blijven doen op het eigen bedrijf. 

Klauwgezondheid                                                              

Een goede klauwgezondheid is een belangrijk aandachtspunt binnen On the way to PlanetProof. Alle melkkoeien die On the way to PlanetProof melk leveren, moeten minstens een keer per jaar worden gezien door een deskundige klauwverzorger. Dit kan een gecertificeerde klauwverzorger, maar ook de melkveehouder zelf zijn op het eigen bedrijf. Om dit laatste te faciliteren zijn er trainingen voor melkveehouders. SMK werkt hierin samen met het Hoofcare Expertise Centre. 

Bekijk hier het aanbod van trainingen.

Diergezondheid en dierenwelzijn

Ook op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn zijn er voor de melkveehouders van On the way to PlanetProof trainingen te volgen. Samen met andere melkveehouders wordt ingegaan op de effecten van handelingen op de gezondheid van de koeien. Ook worden er dwarsverbanden gelegd met andere duurzaamheidsthema´s, zoals kruidenrijk grasland en de relatie met diergezondheid. Een veehouder kan een cursus kiezen die goed past bij de eigen nascholingsbehoefte, maar die ook goed aansluit bij de integrale ambities van het keurmerk On the way to PlanetProof en de huidige uitdagingen die er spelen in de duurzamere melkveehouderij. 

Lijst met trainingen SMK

SMK heeft meerdere cursussen erkend en een lijst opgesteld. Alle cursussen worden verzorgd door ervaren professionals en deskundigen op het gebied van klauwgezondheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
Het keurmerk On the way to PlanetProof blijft groeien. Het areaal beheerd land door melkveehouders die voldoen aan de duurzaamheidseisen van dit keurmerk voor zuivel is vorig jaar met 3 procent gestegen ten opzichte van 2020.