Stichting Milieukeur zet in op 'koecomfort'

‹ Terug naar overzicht

Stichting Milieukeur zet in op 'koecomfort'

Geplaatst op:

Stichting Milieukeur (SMK) heeft aanvullende maatregelen bekendgemaakt voor veehouders die melk leveren onder het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. De aanpassingen, die vanaf 1 januari in stappen worden ingevoerd, hebben vooral betrekking op dierwelzijn. Jongvee moet bijvoorbeeld verplicht de wei in.

De eisen borgen de belangrijkste aspecten van ‘koecomfort’, zoals comfortabele ligbedden en loopvloeren met grip. Daarnaast onderscheidt ‘On the way to PlanetProof’ zich door diergezondheid te meten en een duidelijke ondergrens te stellen. Ook garandeert de organisatie dat de levensduur van melkkoeien in stappen wordt verlengd.

Overgangstermijnen

Voor aanpassingen die gepaard gaan met investeringen gelden overgangstermijnen van 2, 5 en 15 jaar. De aanvullende eisen gaan bijvoorbeeld over zachte ligplekken, vloeren met grip, meer daglicht en het voorkomen van hittestress. Het certificatieschema geldt sinds 1 januari, heeft Stichting Milieukeur, de onafhankelijke beheerder van het keurmerk, bekendgemaakt. Meer informatie over de nieuwe eisen is te vinden op de website van On the way to PlanetProof.

‘On the way to PlanetProof’ is ook de afgelopen jaren gegroeid. Het areaal beheerd land door melkveehouders die voldoen aan de duurzaamheidseisen van dit keurmerk voor zuivel, is in 2021 met 3 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.