Stikstofuitstoot verlagen: minister steunt pilot Nieuwskoopse Plassen

‹ Terug naar overzicht

Stikstofuitstoot verlagen: minister steunt pilot Nieuwskoopse Plassen

Geplaatst op:

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat met € 300.000 een pilot steunen van melkveehouders met een bedrijf rond de Nieuwkoopse Plassen. Zij willen op een alternatieve manier aan de slag met het verminderen van de stikstofuitstoot en de handel in emissierechten. 

Dit kwam naar voren tijdens een bedrijfsbezoek van minister Schouten aan het melkveebedrijf van Lennart Streng in Bodegraven, aldus LTO Noord. 

Stikstofuitstoot verlagen 

In de pilot willen de melkveehouders op diverse manieren de stikstofuitstoot van hun bedrijf verlagen. De investeringen die daarbij nodig zijn willen ze deels kunnen financieren met inkomsten uit het tijdelijk verleasen van stikstofrechten. Het doel is om op korte termijn een pilot op te zetten. Daarvoor moeten momenteel beleidsregels van de provincie Zuid-Holland worden aangepast. 

Steun van ministerie en provincie

De boeren kwamen in september vorig jaar naar het ministerie van LNV om met succes steun van de minister te vragen voor hun stikstofplan. Ook provincie Zuid-Holland staat achter het project van de boeren.

Krimpen

Op Schiermonnikoog willen melkveehouders de stikstofuitstoot van hun veestapel met 35 procent terugdringen door hun veestapel in te krimpen. De hierdoor weggevallen inkomsten willen ze compenseren met een eigen zuivelproductenlijn en zuivelboerderij.