Utrecht heeft een nieuwe kaas: Utrechtse Munt

‹ Terug naar overzicht

Utrecht heeft een nieuwe kaas: Utrechtse Munt

Geplaatst op:

De stad Utrecht heeft er met Utrechtse Munt een nieuwe eigen kaas bij. Vorige week werd een speciaal exemplaar van de partij omgedoopt tot Utrecht 900. Het kaaswiel gaat weer terug naar het pakhuis waar het blijft liggen tot 2 juni 2022, het startmoment van 900 jaar Utrecht. 

Wethouder Anke Klein signeert het speciale exemplaar van de partij Utrechtse Munt tot Utrecht 900-kaas. (Foto: DUIC)

Het idee van het nieuwe Utrechtse zuivelproduct komt van kaashandelaar Cees Verburg en van Martijn van der Valk van lokale kaaswinkel De Smaak van Max, meldt de stadskrant DUIC. Beide ondernemers wilden een mooie kaas maken vanwege de viering van 900 jaar Utrecht.

Utrechtse Munt: kaas uit Werkhoven

Van de melk van melkveehouder Aleid Blitterswijk in Werkhoven zijn tweehonderd kaaswielen van zo’n 12 kilo per stuk gemaakt. Van die partij heeft één wiel de naam Utrecht 900 meegekregen. Wethouder Anke Klein mocht afgelopen vrijdag dit exemplaar signeren. “Het is mooi om te zien hoe bewoners en ondernemers samenwerken en toeleven naar 900 jaar Utrecht. Het feest dat we gaan vieren draait om verbinding en dat zie je nu al terug in de stad.”

900 jaar stadsrechten

Het gesigneerde exemplaar blijft nog op de planken liggen tot 2 juni 2022, de dag waarop Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg en het startmoment van het feestjaar. Het kaaswiel gaat volgend jaar geveild worden en de opbrengsten gaan naar een goed doel.

Lees ook: Vergeer Holland lanceert kaas ter ere van Gouda: Gouda750