Vertrouwen boeren en tuinders herstelt enigszins

‹ Terug naar overzicht

Vertrouwen boeren en tuinders herstelt enigszins

Geplaatst op:

Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming is in het afgelopen tweede kwartaal enigszins hersteld, blijkt uit de Agro Vertrouwensindex.

De index steeg met ruim 8 punten en kwam uit op +4 punten. Na een meting vlak na het eerste kwartaal was de index gezakt tot -4 punten. 

De index voor de totale land- en tuinbouw staat na het tweede kwartaal op -6 punten tegen -19 punten aan het eind van het eerste kwartaal van 2020. Vooral glastuinders waren positiever over de bedrijfssituatie voor over twee à drie jaar.

Herstel voor melkveehouders

Melkveehouders lieten een sterk herstel zien, al kwam de index nog niet boven nul uit. Melkveehouders waren wat negatiever (-4 punten) over de huidige situatie op het bedrijf (stemmingsindex) ten opzichte van de enquête die kort na het eerste kwartaal werd uitgevoerd. In het vierde kwartaal van 2019 leken zij echter het vertrouwen juist wat terug te krijgen.

In de komende maanden blijven boeren en tuinders negatief. De index was wel beter dan een kwartaal eerder (+14 punten) maar bij de meeste ondernemers overheersen zorgen over de nabije toekomst. 

Geen motieven voor vertrouwen 

Aan deze Agro Vertrouwensindex namen 548 bedrijven deel. Via de enquête, die op 1 juli werd verstuurd, konden de deelnemers tot 19 juli hun mening geven. In de enquête wordt niet gevraagd naar het motief van de gegeven antwoorden. Dat wordt beïnvloed door factoren zoals de coronacrisis, weersomstandigheden, handelsbarrières, beleid of de eigen bedrijfssituatie.

Agro Vertrouwensindex 

De Agro Vertrouwensindex, ontwikkeld om de stemming van ondernemers in de land- en tuinbouw te peilen, is opgezet door  LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen Economic Research. De index is een combinatie van de huidige stemmingsindex en de verwachting voor over twee tot drie jaar. De peiling wordt sinds 2013 viermaal per jaar gehouden. De Topsector Agro&Food draagt financieel bij.