Vogelbescherming lanceert Vogelvriendelijke Zuivelwijzer

‹ Terug naar overzicht

Vogelbescherming lanceert Vogelvriendelijke Zuivelwijzer

Geplaatst op:

Welke zuivel is goed voor vogels en de natuur? Welke winkels leveren deze zuivel? Dat is te zien op de Vogelvriendelijke Zuivelwijzer, een website van de Vogelbescherming waarmee de consument bewust kan kiezen voor vogelvriendelijke zuivel en zo bijdraagt aan een toekomst met rijke weides vol vogels. 

De klant kan kiezen uit meer dan tien zuivelmerken en uit vijftig zuivelproducten, van jong belegen kaas tot volle kwark en van vanillevla tot havermoutpap. 

Zuivelwijzer Vogelbescherming

Op www.zuivelwijzer.nl staat een overzicht welke vogelvriendelijke kaas, melk en  yoghurt er te koop is. De site heeft tevens een zoekfunctie die aangeeft bij welke winkels de consument deze zuivelproducten kan kopen. De klant helpt met de aankoop om een toekomst voor de grutto en andere weidevogels veilig te stellen. 

Terschellinger kaas

De biologische Terschellinger kaas en Red de Rijke Weide kaas zijn enkele van de vogelvriendelijke zuivelproducten. 

De Terschellinger kaas wordt verwerkt bij De Terschellinger. Deze kaasmakerij in West-Terschelling opende begin vorig jaar de deuren. Twee biologische Terschellinger veehouders leveren de melk voor de kaas. Een groot deel van hun graslanden zijn nog in de natuurlijke staat met veel reliëf in de bodem en daardoor nog natte plekken. Ook komen er meer dan 120 verschillende grassen, kruiden en bloemen voor, waar veel boerenlandvogels van profiteren. De Terschellinger kaas is 50+, vegetarisch en biologisch. De kaas is vooral bij kaasspeciaalzaken en natuurvoedingswinkels te koop.

Red de Rijke Weide kaas

Weidevogelboer Henk Pelleboer levert de melk voor de biologische Red de Rijke Weide kaas. De kaas wordt verschillende winkels verkocht. Melkveehouder Pelleboer heeft zijn land voor 33 procent ingericht als plasdras-kruidenrijk grasland en neemt vogelvriendelijke inrichtingsmaatregelen. Hij maait niet voor 15 juni, zorgt voor vernatting van zijn gebied en zet zich in voor het behoud van het klassieke weidelandschap. 

De veelzijdige biologische melkveehouderij van de familie Pelleboer profileert zich als weidevogelbedrijf. Het bedrijf organiseert weidevogelsafari’s en produceert kaas onder het merk Red de Rijke Weide. Vogelbescherming Nederland heeft dit bedrijf onderscheiden met de Gouden Grutto Award 2018.