Vraag naar biologische melk stijgt

‹ Terug naar overzicht

Vraag naar biologische melk stijgt

Geplaatst op:

Het prijsverschil tussen gewone en biologische melk is de afgelopen periode kleiner geworden, waardoor de vraag naar de biologische variant groeit. Het aantal biologische melkveehouders kan daardoor met zo’n 20 procent groeien bij grote afnemers als Friesland Campina en Eko Holland, aldus de zuivelbedrijven. “Het is nu een goed moment voor melkveeboeren die dat willen om over te schakelen op biologische bedrijfsvoering”, zegt Jan Willem van den Berg, specialist Agri bij ING Sector Banking naar aanleiding van recente  cijfers.

Biologisch melkveehouder Gerben Kool en Sepha Smit, unitmanager Vers bij Plus Retail, brengen een toost uit met een glas biologische melk. (Foto: Marnix Schmidt)

Doordat de prijs van biologische melk minder hard is gestegen dan die van gangbare melk is het prijsverschil in de supermarkt verminderd. De prijs van de gewone melk is afhankelijker van de wereldwijde markt van vraag en aanbod die de afgelopen periode verstoord is. De tijdelijk lagere melkproductie en hogere vraag naar zuivelproducten heeft geleid tot een 50 procent hogere prijs van gewone melk voor de boer.

Afzet meer lokaal

De afzet van biologische zuivelproducten is meer lokaal en minder afhankelijk van de wereldmarkt. Hier zien we als gevolg van hogere kosten ook een prijsstijging, maar deze stijging is beperkter. Voor de melkveehouder zijn de prijzen voor biologische en gewone melk op dit moment bijna gelijk. Nu het verschil zo klein is, kiezen consumenten eerder voor de biologische variant. Daarnaast wordt de biologische zuivel ook prominenter in het winkelschap geplaatst en heeft supermarktketen PLUS de biologische melk bijvoorbeeld aantrekkelijker geprijsd dan de gewone.

Overschakelen

Voor melkveehouders is dit moment aantrekkelijk om over te schakelen op biologische bedrijfsvoering. Er is namelijk een periode van twee jaar nodig voordat een melkveehouder het land biologisch mag noemen en in deze periode mogen geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze periode kost de boer normaal veel geld, doordat de biologische meerprijs nog niet wordt ontvangen. Vanwege de huidige kleine verschillen in opbrengst is het voor melkveehouders die de overstap naar biologisch willen maken nu het juiste moment.