Zeecontainer als kaasmakerij op het boerenerf

‹ Terug naar overzicht

Zeecontainer als kaasmakerij op het boerenerf

Geplaatst op:

C. van ‘t Riet Zuiveltechnologie heeft bij melkveebedrijf Eikelenboom in Abbenbroek een kant-en-klare kaasmakerij in een zeecontainer van 12 meter lang en 2,5 meter breed geinstalleerd. 

Het melkveebedrijf wilde niet grootscheeps verbouwen op het bedrijf om de eigen melk tot kaas te kunnen verwerken. De container op de boerderij, die Bart en José Eikelenboom het Kaaslokaal hebben genoemd, vormt een goedkoper en gemakkelijker alternatief. 

Zeecontainer: kaasbak van 500 liter

Van ‘t Riet leverde al eerder zeecontainers met een kaasmakerij in Afrika. Deze  containers zijn volledig ingericht, maar hebben een lagere capaciteit om kaas te maken. Het bedrijf in Abbenbroek gaat in de container kaasmaken met een kaasbak met een inhoud van 500 liter, genoeg voor een dagelijkse productie van ruim 50 kilo kaas.

Hygiëne-eisen

De container bevat een kaaspers, wastafel en weekbak, pekelbaden en kaasopslagruimte. De kaasmakerij is ingedeeld in drie ruimtes: de kaasmakerij, de hygiënesluis en de opslag. De ruimtes voldoen aan de hygiëne-eisen. Melkveehouderij Eikelenboom wil op de boerderij kaas gaan verkopen en gaan leveren aan boerderijwinkels in de omgeving.