'Volvette zuivel verlaagt risico op diabetes en hoge bloeddruk'

‹ Terug naar overzicht

'Volvette zuivel verlaagt risico op diabetes en hoge bloeddruk'

Geplaatst op:

Het gebruik van ten minste twee porties volvette zuivel per dag verlaagt het risico op diabetes en hoge bloeddruk.

Dit blijkt uit een observationele internationale studie gepubliceerd in BMJ Open Diabetes Research & Care. De link tussen het lagere risico en zuivel bleek het sterkst bij volvette zuivelproducten. Het verband tussen zuivel en een verlaagd risico op diabetes en hoge bloeddruk werd al eerder gemaakt voor de Verenigde Staten en Europese landen. In dit onderzoek is gekeken of dit ook wereldwijd kan worden aangetoond, meldt Voeding Nu.

Het onderzoek

De onderzoekers maakten gebruik van informatie van 113.000 deelnemers aan de studie Prospective Urban Rural Epidemiology (Pure). De deelnemers aan deze observationele studie waren tussen de 35 en 70 jaar en kwamen uit 21 verschillende landen waaronder Brazilië, China, Turkije en Zweden.

Aan de hand van vragenlijsten zijn voedingspatronen geanalyseerd. De gebruikte zuivelproducten waren onder andere yoghurt, melk, kaas en gerechten bereid met zuivelproducten. De onderzoekers maakten onderscheid tussen volvette en magere zuivelproducten. Deze gegevens werden gecombineerd met medische gegevens van de deelnemers. Zo zijn medicatie, gewicht, bloeddruk en glucose onderzocht.

Vooral effect bij volvette zuivel

De deelnemers hadden een gemiddelde zuivelconsumptie van 179 gram. Het Voedingscentrum adviseert een portie zuivel van 150 gram. De gemiddelde geconsumeerde hoeveelheid volvette zuivelproducten was bijna het dubbele van de hoeveelheid magere zuivelproducten: 124 tegenover 65 gram zo blijkt uit de studie.

De totale hoeveelheid zuivel en volvette zuivel werd geassocieerd met een lagere kans op metabole klachten zoals een verhoogd risico op diabetes en een hoge bloeddruk. Het consumeren van dagelijks ten minste twee porties volvette zuivelproducten werd geassocieerd met een verlaagd risico van 28 procent ten opzichte van geen zuivelinname. Dit effect was echter niet te zien bij magere zuivelproducten.

Goedkoop bestrijden hart- en vaatziekten

De onderzoekers geven aan dat het om een observationele studie gaat en het daarom belangrijk is dat de resultaten verder onderzocht worden. Ze zijn echter wel mogelijkheden in volvette zuivel om op een goedkope manier om diabetes, hoge bloeddruk en uiteindelijk hart- en vaatziektes wereldwijd te bestrijden. De studie is voornamelijk gesponsord door de Population Health Research Institute (PHRI) die geen invloed had op het ontwerp en uitvoering van de studie.